Home Info “U aorti mog srca”, zbirka poezije Natalije Ž. Živković

“U aorti mog srca”, zbirka poezije Natalije Ž. Živković

redakcija

U okviru jubilarnih “40. Ratkovićevih večeri poezije” u Bijelom Polju (3.- 6. septembar 2010.) promovisana je zbirka poezije “U aorti mog srca” pesnikinje i video autorke Natalije Ž. Živković. Natalija Ž. Živković prošlogodišnja je dobitnica (prve) “Nagrade Risto Ratković za mlade autore” za najbolji rukopisa poezije mladog autora u konkurenciji regiona nekadašnje Jugoslavije.

Uz autorku, na promociji je govorila pesnikinja i književna kritičarka Jasmina Topić, dok je stihove iz knjige recitovala glumica Bjelopoljskog pozorišta Slađana Bubanja. Održana je i projekcija poetskih filmova iz omnibusa “Video V. Poezija” Natalije Ž. Živković zasnovanog na pesmama iz ove zbirke, a do sada promovisanih takođe na filmskim, multimedijalnim i književnim festivalima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH.

Na koricama knjige našla se fotografija grafičara i 3D modelara Marka Radosavljevića koja prizorom deteta u odori u stoletnoj šumi podvlači jednu od glavnih niti u ovoj zbirci poezije – dečije pa i infantilno, u suprotnošću sa drevnim, mudrim, prastarim.

 

O KNJIZI:

“Natalija Ž. Živković govori rečima punim vazduha. Njeni udasi zavodljivo pozivaju na ples, i ukoliko smo spremni da se prepustimo tom vihoru i zapletemo se u njene treperuće senke – krenuli smo na put ka središtu sebe a da toga ni približno nismo svesni. Jezik i način na koji pesnikinja plete lavirint svojih lakih stihova osobeni su i upečatljivi. Njime vođeni, grebemo sopstvenu površinu postavljajući uz put velika pitanja postojanja, stvarnosti i istine, na koja nam ona odgovara – naizgled naivno i mangupski nekonvencionalno.

Njen bogat književni jezik ume znalački da se prelije i u neposredni, govorni jezik s ulice grada u koji kao začine vešto dodaje svoje kovanice i neologizme. Razigrano i neusiljeno ona se poigrava rečima i različitim motivima – životinja, prirode, svoje neposredne gradske okoline ali i onima s mirisom detinjih uspomena . Taj ton često klizne u humor, koji opet ne retko biva izazvan apsurdom, i sve to ukomponovano i skladno a opet nadrealistički neočekivano, asocijativno i živo.

Čitalac se svakako neće pokajati ako se ovome čudesnom malom plesu prepusti zatvorenih očiju, otvoren za novo, jedinstveno iskustvo jedne poezije koja luta od Prevera do Radovića, okrzne Kafku ramenom, nakloni se pred Ujevićem te zapleše s belim Alisinim zecom.

U živom i živopisnom nizu Natalija Ž. Živković slaže i gradi čitav jedan univerzum. Raspored boja unutar njega je pravi. Ona je mladi pesnik koji se svojim pesničkim prvencem u celosti otvorio svetu, iskreno i do krajnjih granica svog pesničkog bića, stvaralačkog i životnog iskustva.”

(iz recenzije Nađe Milković Ćuruvije “Čudesni mali ples Natalije Ž. Živković”)


O AUTORKI:

Natalija Ž. Živković (1982, Beograd) je pesnikinja i video autorka, koja video izraz prepliće se s oblašću književnosti.

Za rukopis poezije „U aorti mog srca“ nagrađena je (prvom) „Nagradom Risto Ratković za mlade autore“ (2009, Bijelo Polje), u konkurenciji regiona nekadašnje Jugoslavije.

Autorka je video omnibusa „Video V. Poezija“, sedam kratkih filmova zasnovanih na pesmama iz zbirke „U aorti mog srca“. Filmovi su prikazivani na filmskim i književnim festivalima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH, kao i na RTV Vranje. Poetski filmovi:

Udah http://www.youtube.com/watch?v=xqvXz6P3n1o

Nauka o ulicihttp://www.youtube.com/watch?v=zjhZbLTgp0s

Više puta finalistkinja nekoliko festivala mladih pesnika u konkurenciji regiona nekadašnje Jugoslavije. Uži izbor za nagradu „Mladi Dis“. Dramski komad „Smrt i život Aleksandra Puškina“ izveden u Ruskom domu, Bgd. Objavila elektronski roman za tinejdžere „Putujuće pozorište Genijalci“.

Objavljivana u književnim časopisima, zbornicima i antologiji.

 

Izvor: Natalija Ž. Živković

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!