Home InfoHronika Ukrajinke blokirale srpske kamione

Ukrajinke blokirale srpske kamione

by redakcija

U mestu Ratne, desetak kilometara od granice Ukrajine i Belorusije, zaustavljeno je osam srpskih kamiona koji u hladnjačama prevoze voće u Rusiju. Srpski vozači tvrde da im je put preprečilo 300 Ukrajinki, jer veruju da su “Srbi ruski saveznici”, a njima je prolaz zabranjen.

Koliko će “zarobljeništvo” potrajati, vozači kažu da ne znaju, ali se žale da im nestaje i hrane i vode, kao i goriva za hladnjače pa strepe da će roba propasti. Vrednost voća u svakom kamionu je oko 20.000 evra.

– Već dva dana put nam blokiraju uglavnom žene, uz obrazloženje da ne možemo dalje samo zato jer smo Srbi. Rekle su nam da nas kažnjavaju jer smo stari ruski saveznici, a zbog Rusa su, njihovi muževi, sinovi i očevi, već 45 dana mobilisani. Neki su i poginuli. Mi smo nemoćni da bilo šta uradimo. Obavestili smo porodice i firme za koje radimo, kao i ambasadu Srbije u Ukrajini – priča za “Novosti” Ivan Rošković iz Smedereva, jedan od vozača.

Umesto podrške, kako tvrdi naš sagovornik, iz ambasade su kritikovani zašto su uopšte krenuli tom magistralom kada znaju da je ratno stanje. Rošković kaže i da su ih juče ujutro posetila dvojica mladića tražeći po 200 evra da bi im pokazali alternativni put.

– Na tom pravcu, međutim, postoje samo livade i peščare, a puta nema. Mi da rizikujemo, ne smemo – tvrdi Ivan Rošković.

– Ovim putem prolazili smo i ranije, a vozači koji su prelaz prošli prethodnih dana nisu imali nikakvih problema. Mi smo prvi koje je zaustavio “kordon” Ukrajinki, a iza nas sada čeka još petneaestak kamiona iz Makedonije i toliko iz Turske. Ovde, istina, ima i ukrajinske policije. Iako malobrojni u odnosu na žene, pokušali su da nam pomognu. Tražili su od Ukrajinki da nas puste, ali one nisu pristale – priča Rošković.

Juče kasno popodne policiji se u Ratnom pridružila i vojska. Put je, međutim, i dalje blokiran.

– Laknulo nam je kada je stigla vojska i nadamo se da će nam uskoro otvoriti prolaz. Rekli su nam i da će predstavnici lokalnih vlasti tokom noći otputovati u Kijev, pa se i mi nadamo nekom rešenju – kaže Rošković.

Od osam naših “zarobljenih” kamiona, po Roškovićevim rečima, četiri su pošla za Rusiju, a četiri su se vraćala u Srbiju. Iz različitih su firmi u Šajkašima, Smederevu, Lazarevcu i Lajkovcu, a prevoze nektarine, breskve i kupine. U toku dana, iza naših kamiondžija, sa obe strane granice, nanizalo se nekoliko desetina kolega prevoznika iz drugih zemalja.

Izvor: Telegraf

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!