Home Info DSS mora da napusti svoje prostorije koje su do sada koristili

DSS mora da napusti svoje prostorije koje su do sada koristili

by redakcija

Iz Gradske uprave na adresu gradskog odbora Demokratske stranke Srbije 30. jula stiglo je obaveštenje u kojem se navodi da je poslovna zgrada u Nemanjinoj ulici, čiji deo je koristila i DSS, postala javna svojina grada i da će biti korišćena za rad inspekcijskih službi, zbog čega su predstavnici ove stranke zamoljeni da prostorije oslobode do 1. avgusta u 15 sati.

Saša Radosavljević, šef odborničke grupe DSS-a u lokalnom parlamentu, u saopštenju navodi da ovakav potez gradske vlasti predstavlja obračun gradonačelnice Jasne Avramović sa političkim neistomišljenicima.
-Samo nekoliko dana nakon sednice Skupštine grada, na kojoj su odbornici DSS oštro kritikovali rad lokalne samouprave i promovisali politički stav da je nedopustivo da na čelu grada bude osoba osuđena za primanje mita, makar to bila i prvostepena presuda, nakon zabrane emitovanja prenosa sednice i više pretnji upućenih pojedinim članovima DSS, na adresu predsednika gradskog odbora DSS Smederevo stiglo je i „Obaveštenje“ čije formalno-pravno utemeljenje nećemo da analiziramo u ovom saopštenju. Od trenutne vlasti u Smederevu nismo dobili bilo kakvu formalnu ponudu adekvatnog prostora u koji bi se eventualno, uvažavajući i planove Gradske uprave preselili. Pokušaj iseljenja gradskog odbora „Nove Srbije“ i Odbojkaškog kluba predstavljaju, verovatno, „kolateralnu štetu“ obračuna gradonačelnice sa političkim neistomišljenicima. Sam „rok za iseljenje“, od ukupno 39 časova, posebno govori o bahatosti i bezobzirnosti gradonačelnice Jasne Avramović koja je celu „akciju“ i osmislila i koja pritiskom na Direkciju i Gradsku upravu njome rukovodi. Čak i da je gradskom odboru DSS u Smederevu od lokalne vlasti ponuđen adekvatan prostor za preseljenje, da je cela ova „procedura“ sprovedena uz dogovor i u obostranom interesu, necivilizacijski, neevropski i anti-demokratski je očekivati da se to desi „od danas do sutra“ – navodi se u saopštenju.

Iz Gradske uprave odgovaraju da prostor u Nemanjinoj mora da se oslobodi zbog potreba reorganizacije rada lokalne administracije. Načelnica Milijana Novaković kaže da će u ovu zgradu biti preseljene inspekcijske službe, dok će prostor koji one sada koriste biti ustupljen Tužilaštvu u Smederevu. Objašnjava da se Ministarstvo pravde obratilo lokalnoj samoupravi sa zahtevom da se za rad Tužilaštva obezbedi adekvatan prostor, te će zbog blizine policije i suda ono biti smešteno u zgardi lokalne samouprave.

-Zgrada u Nemanjinoj bila je u vlasništvu Direkcije, a pre nekoliko dana postala je svojina grada. Pre više od dva meseca Direkcija za izgradnju obavestila je gradski odbor DSS-a da treba da napuste prostorije, a njihovi predstavnici dolazili su u gradsku upravu da o tome pregovaraju. Ponudili smo im raspoloživ prostor koji imamo. Ako im se sviđa, sviđa, ako ne, onda ništa. Mi nismo u obavezi da to obezbeđujemo političkim strankama. Oni nisu imali nikakav ugovor o korišćenju. Iz zgrade će biti iseljeni i gradski odbor Nove Srbije i odbojkaški klub – rekla nam je Milijana Novaković, načelnica Gradske uprave.

U DSS-u navode da su u stalno sređivanje i popravke ovog prostora, u kojem su proveli deset godina, uložili mnogo novca, a da su nekoliko godina apelovali i na Direkciju i gradsku vlast da zajednički poprave krov objekta koji je prokišnjavao. Dodaju da se u Smederevu ovakvim činom sprečava politički pluralizam i narušava razvoj demokratije.
-U neka, ne tako davna vremena, dok je u Smederevu još uvek živela i polako se razvijala demokratija, ustanovljeno je nepisano pravilo po kome sve relevantne političke stranke imaju pravo da na korišćenje dobiju poslovni prostor u državnoj svojini. Rezultat uvažavanja i unapređenja ovakvog političkog stava je da, u Smederevu danas, sve stranke koje su ikada imale odbornike u lokalnoj Skupštini ili poslanike u republičkom parlamentu, a još uvek postoje u našem gradu, koriste prostor u javnoj svojini i to pod vrlo povoljnim uslovima. Izuzetak je jedino SPS koji je „stambeno pitanje“ rešila odavno – drugim metodama. Nekada, ne tako davno, postojao je konsenzus o tome da je omogućavanje rada svim političkim strankama obaveza i doprinos grada Smedereva unapređenju demokratije. Demokratska stranka Srbije deluje u Smederevu od 1992. godine. Imala je i ima predstavnike u Skupštini grada u kontinuitetu od 1996. godine. U više navrata je učestvovala u vlasti i uvek se zalagala za ravnopravnu i fer utakmicu između političkih rivala u našem gradu. Nije se, međutim, nikada libila da štetne pojave nazove pravim imenom i da im se svom snagom suprostavi, po pravilu stavljajući javni interes iznad stranačkog – navodi se u saopštenju.

Demokrstka stranka Srbije poziva SNS da se usportivi ovakvom ponašanju svog funkcionera.
-Pokušaj iseljenja političke stranke iz prostorija u kojima je provela više od 10 godina, a koja je imala i predsednika države, premijera, predsednika Skupštine i predsednika oštine, na ovakav siledžijski način, govori, u stvari, da u Smederevu i dalje vlast vodi grupa građana „Pokret za Smederevo – Dr Jasna Avramović“, kojoj su ovakve metode delovanja bliske. Ne verujemo da politička stranka koja baštini evropske vrednosti, Srpska napredna stranka, a u koju se g-đa Avramović, nakon dugogodišnje podrške koju je davala Demokratskoj stranci i Borisu Tadiću, skoro učlanila, želi da stoji iza svih pretnji i siledžijskog političkog obračunavanja ovakvog svog funkcionera. Pozivamo SNS da se u cilju korektne saradnje i stranačkog suživota usprotivi ovakvom ponašanju svog trenutnog funkcionera. Za civilizovan dogovor DSS je uvek spremna. Da prihvati da ćuti o katastrofalnom delovanju vlasti pod vođstvom Jasne Avramović i da se sa takvom vlašću „pogađa“, DSS u Smederevu neće nikada. Ako se krajnje nekorektan odnos i pritisci bilo koje vrste nastave, bićemo prinuđeni da se za zaštitu naših prava obratimo svim nadležnim domaćim institucijama, kao i predstavnicima ambasada evropskih država – zaključuje u saopštenju DSS.

Jelena Vasiljević

Izvor: Smederevske novine

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!