Home InfoHronika Uhapšeno 13 osoba u Smederevu, oštetili Železaru za 5 miliona evra

Uhapšeno 13 osoba u Smederevu, oštetili Železaru za 5 miliona evra

by redakcija

 

Policija u Smederevu uhapsila je 13 osoba, dok se za jednom osobom traga, zbog sumnje da su oštetili Železaru Smederevo za 5,7 miliona evra. Kako je za B92 potvrdio direktor policije Milorad Veljović, uhapšeni su osumnjičeni da su u poslednjih godinu dana, od kada je Železara ponovo u vlasništvu države, protivpravno otuđili čelični otpad u vlasništvu Železare i na druge načine oštetili tu kompaniju za 5,7 miliona evra.
Pripadnici Policijske uprave u Smederevu u saradnji sa Višima javnim tužilaštvom u Smederevu priveli su direktora smederevske firme "Harsko metals" Đorđa Jovanović, poslovođe ove firme Aleksandra Rajkovića, Igora Mihajlovića i Milovana Novokmeta, zatim radnike Miroslava Pavlovića, Nebojšu Petruševića i Dalibora Dimitrijevića.
 
Privedeni su i Boban Crnoseljanski i Miroslav Vasić, kao i vlasnik firme "Pašer metali" Miodrag Jovanović, zatim vlasnik firme "Ema" Goran Janićijević, vlasnik firme "Blubis" Živojin Marinković, kao i Miroslav Jovanović, dok se za direktorom firme "Ema" intenzivno traga.
Za njih postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja I falsifikovanja službenih isprava.
 
Osumnjičeni su poslednjih godinu dana, od kada je "Železara" Smederevo u državnom vlasništvu, protivpravno prisvojili i otuđili čelični otpad u vlasništvu "Železare smederevo" koji je preduzeće "Harsko metals" trebalo da preradi po ugovoru i vrati "Železari" Smederevo u dalji proces proizvodnje.
Umesto da Železari Smederevo vrate oko 200.000 tona čeličnog otpada vlasnici "Harsko metals" su otpad u istoj količini prodali preduzećima u Smederevu za iznos od oko 40.000 evra. Železari Smederevo su vratili bezvrednu šljaku , što je potvrđeno analizom u ovlašćenim laboratorijama.
Privatna preduzeća su čelični otpad izvozili u Rumuniju i Albaniju, i tako ostvarili višestruku zaradu.
Kod privatnih preduzeća kriminalistička policija je pronašla oko 3.000 tona otpada, koji trebalo da bude izvezen u Rumuniju i Albaniju.
 
Navedenim radnjama Železara u Smederevu oštećena je za oko dva miliona evra i vidu isporučenog neupotrebljivog čeličnog otpada koji je na lageru. Takođe i štete nastale prilikom gubitka u poizvodnji od oko pet miliona evra koji je nastao usled korišćenja beskorisnog otpada. Tako je Železara Smederevo oštećena za ukupan iznos od 5,7 miliona evra u protivrednosti.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!