Home Info U Železari Smederevo ostaje samo 400 radnika

U Železari Smederevo ostaje samo 400 radnika

by redakcija

Oko 5.000 radnika Železare Smederevo ima rok do petka da se izjasni da li će ići na godišnji odmor ili na plaćeno odsustvo uz naknadu od 60 odsto. Izvor „Blica“ tvrdi da će u fabrici od ponedeljka nastaviti s radom oko 400 ljudi i da će proizvodnja biti zaustavljena bar do kraja meseca.

Na radnim mestima od ponedeljaka će ostati službe za održavanje postrojenja od zaleđivanja, radnici obezbeđenja i finansije, što je ukupno pet do deset odsto zaposlenih. Zbog finansijske isplativosti najviše radnika će izabrati odmor ili bolovanje.

Vršilac dužnosti generalnog direktora kompanije Vukoica Šćekić izjavio je da će proizvodnja biti obustavljena na najmanje deset dana, jer je onemogućeno snabdevanje sirovinama. Naručene sirovine su ili u zamrznutim lukama ili zarobljene u tokovima Dunava.
Izvor „Blica“ iz fabrike tvrdi, međutim, da je železara i ranijih godina imala problem s dopremom sirovina, ali da prinudni odmor nije dolazio u obzir.

– Dešavalo se da proizvodnja stane, ali najviše na dva do tri dana. Radnici su tada ostajali u fabrici i radili neke druge poslove. Danas je, navodno, namera da se obezbedi ruda za dve nedelje proizvodnje, pa se sve čini da je hladno vreme došlo kao kec na 11 da fabrika smanji troškove. Posebno ako se ima u vidu izjava premijera Cvetkovića da bi železara mogla u stečaj ukoliko Vlada ne nađe kupca – kaže naš izvor.

Sagovornik „Blica“ tvrdi da će proizvodnja biti stopirana bar do kraja februara, te da bi druga visoka peć na tihom hodu mogla da bude i duže.

– Verovatno je da će radnici od marta biti pozivani selektivno. Neće se svi odjednom vratiti na posao. Troškovi održavanja fabrike su veliki, samo na plate treba mesečno četiri miliona evra – ocenio je naš izvor.

 

Neće biti otpuštanja

Iz Ministarstva ekonomije nismo dobili odgovor šta ako radnici na plaćenom odsustvu budu duže od 15 dana. Samo su nam potvrdili da je razlog za obustavljanje proizvodnje problem sa sirovinama i da u fabrici neće biti otpuštanja. „Ju-Es stil Srbija“ je u 2011. poslovao s manjkom od 200 miliona dolara.

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!