Home Info Smederevo se greje nerentabilno i uz socijalnu cenu

Smederevo se greje nerentabilno i uz socijalnu cenu

redakcija

Smederevo nema daljinsko grejanje ni toplanu već 12 nerentabilnih kotlarnica koje mesečno potroše mazuta za 27 miliona dinara, a kada bismo, što je nezamislivo, naplatili potrošeno do dinara imali bismo para za devet do 10 dana grejanja jer Smederevo ima socijalnu cenu grejanja, izjavio je agenciji Beta  v. d. direktora Javnog stambenog preduzeća i toplifikacije Milorad Đorđević.

On je naglasio da Smederevo pored nerentabilnog grejanja na mazut u 12 kotlarnica ima i socijalnu cenu takvog grejanja, a da je naplata spora, nedovoljna i teška.

"Imamo potrošače koji plaćaju grejanje samo kada ih tužimo. Jedan korisnik grejanja nedavno je tužen 18. put. Dug će narasti dok stigne na naplatu, a taj potrošač če platiti samo ono utrošeno do utuženja" objasnio je Đorđević.

Kada neko hoće da plati ceo dug za grejanje, oprostimo mu kamatu, a pri tome plaćamo dobavljaču zateznu kamatu. Ako ko kupi avansno, ima popust od 20 odsto, mada su takvi retki, gotovo ih nema. Ko hoće dug da plati na 12 rata otpišemo mu 50 odsto kamate na dugovanje, a kad neko ne iskoristi ni to, onda idemo na utuženja, objasnio je Đorđević postupak naplate.

Poseban pritisak doživljavamo od sindikata preduzeća koja praktično ne rade, a ljudi moraju da se greju, samo što to košta i mora da se plati, naveo je Đorđević.

Da nije robnih rezervi, iz kojih mi uzimamo, pa vraćamo mazut, ne bismo opstali pri sadašnjoj socijalnoj ceni grejanja. Ukratko, od količine koju sada uzimamo iz robnih rezervi, polovinu vraćamo jer smo se grejali prošle sezone.

Đorđević je dodao da 12 toplana u Srbiji uzimaju iz robnih rezervi, a ne vraćaju "ni jedan kilogram pozajmljen prošle godine". Te toplane ugrožavaju one koje redovno ispunjavaju obaveze, rekao je Đorđević.

Grad Smederevo mora da razmišlja o toplani, rekao je Đorđević i dodao da bi četiri, od 12 kotlarnica u Smederevu, uz dosta tehničkih kompromisa, mogle da se prevedu na gas što bi smanjilo potrošnju mazuta za 2.000 tona po sezoni.

Druga je stvar kako bismo plaćali gas, koji takođe ima svoju cenu, dodao je Đorđević.

Instalacije su stare oko 40 godina i toplovodi su bezmalo istruleli. Čim prođe grejna sezona nešto od dotrajalih instalacija promenimo, a kako to uspevamo samo mi znamo, naveo je Đorđević.

 

msp

 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!