Home InfoDruštvo U toku program “Moja prva plata”, poslodavci i nezaposleni, prijavite se

U toku program “Moja prva plata”, poslodavci i nezaposleni, prijavite se

by redakcija1

Program osmišljen kako bi podstakao osposobljavanje mladih za rad i njihovo zapošljavanje, “Moja prva plata”, biće realizovan i u narednoj godini.

Ideja je da bude obuhvaćeno 10 000 mladih do 30 godina starosti, bez radnog iskustva (ili sa manje od šest meseci iskustva na poslovima za koje sada konkuriše), a koji su trenutno bez posla.

Mogućnost da učestvuju imaju poslodavci iz javnog i privatnog sektora. Njima je namenjena prva faza koja je u toku, odnosno, prijavljivanje i oglašavanje potrebe za radnom snagom.

Zainteresovani poslodavci, prilikom prijavljivanja, treba da objave konkretne radne pozicije (sa opisom poslova na srpskom jeziku) na kojima će se mladi osposobljavati za samostalan rad po utvrđenom programu. Ovaj deo programa otvoren je do 31. oktobra.

Nakon toga, počeće i prijavljivanje zainteresovanih, nezaposlenih mladih, od 6. do 24. novembra. Inače, poslodavci će tokom čitavog trajanja ovog dela procesa, moći da sami biraju između prijavljenih kandidata.

Konačan odabir i povezivanje kandidata sa poslodavcima biće od 27. novembra do 8. decembra. Od 16. do 29. decembra, uslediće zaključivanje ugovora između Nacionalne službe, poslodavaca i kandidata koje su izabrali.

U ovom slučaju nema zasnivanja radnog odnosa. Plata koju će, tokom devet meseci osposobljavanja za rad, u 2024. dobijati kandidati u okviru programa je 28.000 dinara za one sa srednjom školom i 34.000 za mlade sa visokim obrazovanjem.

Isplaćivaće ih NZS, direktno, preko računa Poštanske štedionice posebno napravljenim za ove namene. Doprinosi za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti se takođe uplaćuju u skladu sa zakonom.

Pored iznosa koji isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje i poslodavci mogu da isplate dodatna sredstva.

Program Vlade Srbije „Moja prva plata” sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Ministarstva turizma i omladine, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!