Home InfoDruštvo Nova Svetlost u Smederevu – pokreće se Omladinski kulturni centar

Nova Svetlost u Smederevu – pokreće se Omladinski kulturni centar

by redakcija

Plesno udruženje Urbano jezgro (Urban Core) i omladinsko pozorište PATOS (Pokretni alternativni teatar omladine Smederevo) pokrenuli su inicijativu za otvaranje Omladinskog kulturnog centra u Smederevu, koji će delovati u prostorijama bioskopa „Svetlost“ (hol i klub) koji je zatvoren još 2008. godine. Bioskopska dvorana za sada nije obuhvaćena inicijativom.
    
Mladi u Smederevu nemaju svoj prostor u kome mogu kreativno da se izraze i kroz koji mogu da svojim idejama i aktivnostima uzmu učešće u omladinskoj politici grada. Omladinski kulturni centar ima za cilj da se ostvari kao gravitirajuća tačka za omladinska udruženja i mlade pojedince, koji će u njemu prezentovati svoj umetnički, kreativni rad i ideje. „Svetlost“ će biti podrška za programe kulture i programe mladih Smedereva: pozorišne predstave, plesne performanse, filmske projekcije, izložbe, koncerte, predavanja, tribine, produkcije, probe, radionice, seminare i drugo. Oživljavanje jednog zapuštenog prostora, koji je nekada bio kulturološki najvažnija tačka okupljanja mladih Smedereva, biće simbolički, ali i konkretan podstrek za mlade da budu aktivni građani.

Naša inicijativa je prepoznata i podržana od strane Grada Smedereva, Fondacije Trag, kao i Radničkog univerziteta u Smederevu, koji ustupa prostor nekadašnjeg bioskopa za realizaciju projekta, a koji će se odvijati pod sloganom „Uključi svetlost“. Fondacija Trag iz Beograda podržala je pokretanje ove ideje kroz svoje programe „Aktivne zajednice“ i „Uspešni fandrejzing“. U okviru programa „Uspešni fandrejzing“ omladinska udruženja će prikupljati finansijske donacije iz lokalne zajednice za rad OKC-a, koje će ova fondacija udvostručiti.

Kako je osnovni cilj projekta aktiviranje i afirmacija kreativnog rada mladih u Smederevu, pozivamo sva udruženja i pojedince da se aktivno uključe u projekat i osnaže ovu inicijativu inovativnim idejama i kulturnim sadržajima.

Rezulatat zajedničkog rada biće formiranje programskog saveta koji će uređivati kalendar aktivnosti Omladinskog kulturnog centra. 

Svi zainteresovani mogu poslati svoje biografije i ideja na: okc.svetlost@gmail.com

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!