Home InfoKultura „Zlatni ključić“ za sadašnje i buduće pesnike

„Zlatni ključić“ za sadašnje i buduće pesnike

by redakcija1

Kroz ovo druženje, školarce je vodio pesnik Jovica Tišma, a u prvom planu bilo je stvaralaštvo Ranka Pavlovića, banjalučkog pesnika i ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Zlatni ključić“.

Susret je bio posvećen i nagrađenima na konkursu „Zlatno slovce“. Podsećamo, to je literalni konkurs za đake nizđih razreda osnovne škole, a temu za pisanje zadaje laureat „Zlatnog ključa“, pa su učesnici pisali stihove inspiriasni istoimenom Pavlovićevom pesmom „Kad zinu patike“.

Najsupešniji su već u junu nagrađeni, ali darovi nisu izostali ni ovom prilikom. Miljan Guberinić, direktor festivala SPJ uručio im je diplome, Višnja Rajković Mrdaković – besplatne članske karte Narodne biblioteke Smederevo, a nagrađeni pesnik zbirke sa svojim stihovima.

Nagrađeni su Anastasija Stojković (škola „Dimitrije Davidović“), Nikola Stanojlović („Heroj Srba“, Osipaonica), Nikolija Matejić, Dario Lepojević i Danilo Mijatović („Ivo Lola Ribar“, Skobalj), Teodora Milivojević („Svetitelj Sava“ Drugovac), Jovana Gitarić (O.Š. „Sava Kovačević“ Mihajlovac,  područno odeljnje Dobri Do), Sonja Kotarac i Jovana Jović („Dr Jovan Cvijić“), Maksim Aćimović („Ilija Milosavljević Kolarac“, Kolari), Anđela Stanojević („Heroj Sveta Mladenović“, Saraorci) i Đorđe Gajić („Vožd Karađorđe“ Vodanj).

Pobednici opštinskog takmičenja recitatora, Dimitrije Dumanović, Vasilija Antić, Petra Gajić i Jovan Dinić čitali su Rankove pesme, a na stihove „Muzikalni miš“, takođe Pavlovićeve, hor Bugi – vugi izveo je novu kompoziciju nastalu posebno za ovu priliku.

Ovogodišnjeg laureta Zlatnog ključića birao je žiri u sastavu: Branko Stevanović (dobitnik sa 50. festivala), Dejan Aleksić (prošlogodišnji dobitnik) i Jovica Tišma (dobitnik Ključića 2017. godine).

Stevanović je takođe prisustvovao programu pa je deci poručio:

Raste se od zaljubljivanja, ljubavi, čitanja, pisanja ali i toga da vas, kada nešto lepo uradite, neko pohvali. Ja sam Rankove pesme čitao kad sam bio u vašim godinama. Kada sam malo porastao, počeo sam i ja da pišem pesme i mene je čika Branko pohvalio više puta, a nije morao.

Onda sam ja shvatio da se od pohvale raste, a onima koji te pohvale, treba da zahvalimo – nakon čega je usledio najveći aplauz zahvalnosti za Pavlovićevo stvaralaštvo namenjeno deci.

Svoj, sasvim poseban „Zlatni ključić“ prave tradicionalno i deca iz smederevskih vrtića, pa su ovogodišnju rukotovorinu predali dobitniku, a na završnoj svečanosti biće mu uručena nagrada festivala.

Ranko Pavlović je zahvalio na ovom divnom poklonu, poručujući da ima posebnu želju: Prvo što ću uraditi ovim ključem – zaključaću Smederevo da nikakva tuga i zlo ne uđu. Onda ću da otključam Smederevo, da u njega uđe sve što je lepo i zdravo, da bude grad veselja, mladosti i vrtića. Ovaj zlatni ključić iz vrtića toliko mi je drag.

Završilo se kako je i počelo – stihovima koje su podelili sadašnji i neki budući pesnici…

FOTO: Ivan Veselinović

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!