Home Info U Srbiji sve manje ovaca i koza

U Srbiji sve manje ovaca i koza

by redakcija

Predsednik Saveza udruženja uzgajivača ovaca i koza Srbije Frida Bauman izjavila je FoNetu da je za proteklih šest decenija broj ovaca u Srbiji smanjen za gotovo tri puta.

Broj ovaca u Srbiji se smanjuje – 1954. godine imali smo 5,4 miliona, a danas manje od dva miliona. Proteklih 10 godina broj stagnira i stada su mala, rekla je Frida Bauman.

Ona je izjavila da je problem što ovce nema ko da čuva, ali da raduje što se povećava broj mlađih uzgajivača, bez obzira što im je to dopunska delatnost.

Tradicionalna poljoprivredna manifestacija Pastirski dani, posvećena promociji autohtone sorte lipske ovce, održana je danas, po peti put, u Lipama kod Smedereva, pod sloganom Da lipska ovca i lipski sir ponovo budu brend Srbije.

Manifestacija je počela defileom kulturno-umetničkih društava iz Lučice, Vinče i Lipa, uz učešće Konjičkog kluba Lug iz Šalinca. Izabrani su najlepša čobanica i najbolji frulaš, a proglašeni su i najbolji uzgajivači.

Apsolutni pobednik manifestacije je Saša Filipović iz Lipa.

Filipović je rekao da se ovca prodaje za 100 dinara po kilogramu "žive vage", jagnjad za manje od 300 dinara za kilogram, dok je ovčiji sir na tržištu zastupljen u zanemarljivim količinama.

 

Izvor: FoNet

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!