Home Info Smederevac pobedio na izborima!

Smederevac pobedio na izborima!

by redakcija

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, poreklom Srbin pobedio na vanrednim parlamentarnim izborima u Sloveniji. To je iznenađenje koje niko nije očekivao.
Njegova stranka Pozitivna Slovenija, oformljenom nekoliko dana pred početak predizborne kampanje, dobila je 29,38 odsto glasova, saopštava državna izborna komisija.
Konzervativna Slovenačka demokratska stranka Janeza Janše, inače favorit, našla se na drugom mestu, dobivši 25,84 odsto glasova. Socijalne demokrate, Boruta Pahora su dobile 10,45 odsto glasova.

"Dobiti ovoliko glasova za samo sedam sedmica postojanja je dokaz da će Slovenija ići u pravom smeru", rekao je novinarima Janković.

Zoran Janković, čiji otac je bio Srbin, a majka Slovenka, je rodjen 1953. godine u selu Saraorci kod Smedereva, gde je i proveo detinjstvo.

Školovao se u Sloveniji, gde je počeo svoju poslovnu karijeru, a široj javnosti je postao poznat kao predsednik uprave "Merkatora". Do pobede na ovim izborima je obavljao funkciju gradonačelnika Ljubljane i to u već drugom mandatu.
Prema ovim rezultatima, Jankovićeava stranka će imati 28 poslanika od ukupno 90 u parlamentu, preneli su mediji.

Vanredni izbori u Sloveniji posledica su raspada vladajuće koalicije.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!