Home InfoHronika U Smederevu hteli da iseku zaštićenu muzejsku lokomotivu, ljubitelji je spasili u poslednji čas

U Smederevu hteli da iseku zaštićenu muzejsku lokomotivu, ljubitelji je spasili u poslednji čas

by redakcija

Železnički muzej je brzom reakcijom uspeo da spase od sečenja za staro gvožđe jedinu sačuvanu muzejsku parnu lokomotivu za normalni kolosek, koja je trebalo da bude uništena u smederevskom Želvozu, saopštile su Železnice Srbije.

Reč je o parnjači serije JZ 16-018, koja predstavlja zaštićeno kulturno dobro i vlasništvo je srpskih železnica, a njeno uništenje bi predstavljalo krivično delo.
Muzejska lokomotiva se nalazila se u krugu remontne fabrike Želvoz, koja je i dala nalog da se započne sečenje da bi se prodala kao staro gvožđe, iako je reč o vlasništvu Železnica Srbije.

Smederevski ljubitelji železnice odmah su, kako je navedeno, javili Železničkom muzeju u Beogradu šta se dešava u Želvozu, a stručnjaci muzeja su odmah reagovali i uspešno sačuvali jedinstveno kulturno železničko dobro.

Muzejska parna lokomotiva serije JŽ 16-018 jedini je sačuvani primerak ove serije proizvedene 1938. godine u Prvoj jugoslovenskoj tvornici vagona, strojeva i mostova u Slavonskom Brodu.

Za Jugoslovenske državne železnice u ovoj fabrici proizvedene su 22 lokomotive te serije u periodu od 1938. do 1941. godine.
 
Inače, osim lokomotive serije JŽ 16-018 u krugu fabrike Želvoz, kao kulturna dobra u vlasništvu Železničkog muzeja, nalaze se još i parna lokomotiva serije 62-107 i salon kralja Petra Prvog Karađorđevića.
 
Prema rečima odgovornih u Želvozu, uništenje (kasacija) starih voznih i vučnih sredstava započela je zbog teške finansijske situacije u kojoj se fabrika nalazi i nedostatka materijala za rad.
 
Nakon izvinjenja što se greškom krenulo u kasaciju muzejske lokomotive, dogovoreno je da se isečeni delovi kompletiraju i zavare, oštećeni limovi zamene i lokomotiva kompletno očisti, rekonstruiše i prefarba.
 
Radovi pod nadzorom stručnjaka Železničkog muzeja trebalo bi da počnu 8. januara 2014.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!