Home InfoKultura U nedelju počinju „Nušićevi dani“

U nedelju počinju „Nušićevi dani“

by redakcija1

Po 41. put ljubitelji teatra okupiće se u slavu Branislava Nušića na njegovom delu posvećenom festivalu u Smederevu.

Po tradiciji, u susret „Nušićevim danima“ najpre su revijalni ili pretprogrami na koje je ulaz besplatan. To je dobra prilika da se pogleda nekoliko solidnih predstava. Ujedno i da se, imajući na umu učešće PATOS-a i „Kreativnog haosa“ podrži rad lokalnih trupa.

Upravo će oni i započeti ovogodišnju manifestciju. Sutra uveče, na Velikoj sceni Centra za kulturu, najpre će od 20 sati premijerno biti izvedena predstava „Opšta bolnica“ Kreativnog haosa.

Narednog dana, u dva termina za publiku školskog uzrasta PATOS izvodi „Priču iz sajber dvorišta“.

U večernjem terminu je „Generalna proba Nušića“ pozorišta Teatrić. To je priča o bivšem bračnom paru u finansijskim problemima. Rešenje im nudi kontroverzni biznismen – da naprave predstavu „Gospođa ministarka“, ali pod jednim uslovom koji će dodatno iskomplikovati stvari…

U utorak u podne je „Zmaj sa Spasa“ Čiča Mičinog pozorišta za decu, a od 20 sati Nušićev komad „Autobiografija“ izvodi UK „Vuk Karadžić“ Beograd. Nekada gotovo na repertoaru svakog pozorišta, priča o Nušiću već izvesno vreme više nije na scenama pa je ovo dobra prilika da se pogleda taj klasik.

Svečano otvaranje festivala je u sredu, 15. maja.  Najpre će od 19 i 30 biti predstavljena izložba „Pozorište je prečica do ljudske duše“. Reč je o fotografijama iz predstava koje je režirao Jagoš Marković, jedan od dobitnika nagrade smederevskog festivala za rad posvećen očuvanju dramskog dela Branislava Nušića.

Potom je na programu predstava „Švejk“ Beogradskog dramskog pozorišta, zatim „Obraćanje naciji“ Ateljea 212, „Narodni poslanik“ Narodnog pozorišta Subotica i INK Pula, „Na uranku“ (van konkurencije) Kruševačkog pozorišta i Kulturnog centra Kruševac, „Ćelava pjevačica“ Centra za kulturu Tivat i „Mister Dolar“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Među pratećim programima su pozorišne radionice za mlađe osnovce „I ja bih u pozorište“ koje će držati Nevena Rakočević Pavlović iz „Kreativnog haosa“, kao i promocija knjige „Ben Akiba o nama“ koja je 17.maja od 18 i 30.

U završnoj, odnosno večeri dodele nagrada festivala, publika će moći da pogleda mjuzikl „Neki to vole vruće“.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!