Home Info Tužilac se sa okrivljenima neće igrati mačke i miša

Tužilac se sa okrivljenima neće igrati mačke i miša

by redakcija

U Višem sudu u Smederevu šest godina traje suđenje gradonačelnici dr Jasni Avramović, optuženoj za zloupotrebe u aferi sa nezakonitim invalidskim penzijama. U sudu tvrde da suđenje teče u razumnom roku, ali nema odgovora kada se može očekivati prvostepena presuda.

Suđenje je počelo je u martu 2007, godinu dana posle podizanja optužnice tadašnjeg Okružnog tužilaštva. Godišnje su se u proseku održavala po dva pretresa.

– Ročišta su odlagana zbog bolesti i službene sprečenosti branioca i optuženih. Dokazni postupak je u završnoj fazi, a nakon toga ulazi se u završne reči, kao poslednju fazu krivičnog postupka – kaže vršilac funkcije predsednika Višeg suda u Smederevu Slađana Bojković.

U predmetu nezakonitih penzija okrivljeni su i dr Živoslavka Branković i Bogdan Dašić. Poslednji glavni pretres 4. juna nije održan jer nisu došli branioci i dvoje od troje okrivljenih. Gradonačelnica Avramović je kao opravdanje dostavila medicinsku dokumentaciju u kojoj je navedeno da joj „zuji u ušima i ima bol u grudima“.
Posle opaske sudije da je okrivljenu dan ranije video kako šeta sa advokatom, i da se neće sa okrivljenima igrati mačke i miša, tužilac Aleksandar Kuzmanović je tražio da, ukoliko se ponovi isto opravdanje, sudija naloži veštačenje istinitosti medicinske dokumentacije.

Jasnu Avramović tužilaštvo tereti da je od 1999. do 2001. godine, kao načelnica Infektivnog odeljenja ZC „Sveti Luka“ sačinila lažnu medicinsku dokumentaciju i pojedincima omogućila pravo na invalidsku penziju. Tužilac je tereti za primanje mita, falsifikovanje službene isprave i zloupotrebu službenog položaja. Optužnicom iz 2006. godine tužilaštvo je predložilo sudu da se Avramovićevoj izrekne mera oduzimanja imovinske koristi od 16.200 nemačkih maraka, i da se pored glavne kazne zatvora osudi i na novčanu kaznu.

SUDIJA ZATRPAN

PRETHODNO ročište nije održano zbog nedolaska na sud branioca dr Živoslavke Branković. Sudija je najavio da će, ako se advokat ponovo ne pojavi, okrivljenoj odrediti branioca po dužnosti.

LAŽNE DIJAGNOZE
AVRAMOVIĆEVA se tereti i da je izdala četiri lažna medicinska izveštaja kojima je Bogdan Dašić odložio izdržavanje zatvorske kazne zbog trgovine heroinom. Od dr Živoslave Branković navodno je zahtevala lažne dijagnoze.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!