Home Info Uskoro odluka o Železari – strateški partner ili „plan B“

Uskoro odluka o Železari – strateški partner ili „plan B“

by redakcija

 

Premijer Ivica Dačić potvrdio je danas da će u naredna dva dana biti održan sastanak državnog vrha o Železari Smederevo, a da li će na tom skupu biti razmatran "plan B" zavisi od tendera za izbor strateškog partnera čiji rok ističe sutra.
 
Dačić je novinarima u Palati Srbija kazao da će se na tom sastanku razmatrati svi planovi vezani za Železaru imajući u vidu da nema više vremena za čekanje.
Prema njegovim rečima, "treba da se napravi analiza šta sve sada imamo kao mogućnosti i koje su alternative kako bi se došlo do jedne održive situacije".
 
Sastanak će biti sutra ili prekosutra, rekao je Dačić, napominjući, da to nije nikakav poseban sastanak, jer u državnom vrhu sve funkcioniše jednostavnije nego što se misli, što znači da se članovi vlade svakodnevno čuju, konsultuju, viđaju i održavaju sastanke.
 
Premijer je objasnio da je juče o Železari Smederevo razgovarao sa ministrom finansija Mlađanom Dinkićem koji je zatražio da se zakaže sastanak sa predsednikom Republike.
 
O sastanku državnog vrha obavešteni su i predstavnici sindikata Železare, što je Tanjugu potvrdio predsednik Nezavisnog sindikata Mileta Gujaničić.
 
On je kazao da ih je menadžment fabrike obavestio o sastanku državnog vrha, kao i da razmatranje "plana B" zavisi od zatvaranja tendera sutra u 17 časova, kao i da u Železaru u petak treba da dođe ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.
 
Direktor ruskog Uralvagonzavoda, kompanije koja je zainteresovana za ulaganje u Železaru, Oleg Sijenko, saopštio je da će to preduzeće u toku marta doneti konačnu odluku o preuzimanju srpske firme.
 
On je rekao da rukovodstvo Uralvagonzavoda još obavlja preliminarne procene vrednosti smederevske Železare, te da će na osnovu toga ruska kompanija odlučiti o tom poslu.
 
Na ruskom sajtu maonline.ru. koji je objavio ovu vest navodi se i izjava Sijenka da se "Železara Smederevo nalazi u krajnje teškom ekonomskom položaju".
Vlada Srbije prvi tender za prodaju železare objavila je u aprilu prošle godine, a rokovi su više puta produžavani.
 
U Železari Smederevo je zaposleno više od 5.000 radnika koji su većinom na plaćenom odsustvu i primaju 60 odsto zarade. Jedna visoka peć je ugašena dok je druga od sredine prošle godine na "tihom hodu"(privremeno obustavljena proizvodnja).
 
Vlada Srbije kupila je "Železaru Smederevo" u januaru 2012. godine od američke kompanije Ju-es stil za jedan dolar, jer su imali loše finansijske rezultate i gubitke zbog pada cene čelika na svetskom tržištu.
 
Smederevska železara je, pod imenom Sartid, prodata Ju-es-stilu u martu 2003. za 23 miliona dolara.
 
Kada je železara poslovala u sastavu Ju-es-stila godišnje učestvovala u izvozu Srbije oko 13 odsto.
 
Ta čeličana je, kako ističu stručnjaci veoma važana, ne samo za smederevski kraj, već za ukupnu privredu Srbije.
 
Ipak, kako ističu upućeni, Železara Smederevo sa sadašnjim proizvodom crnim limovima nije konkurentna i neophodne su investicije da se pokrene proizvodnja autolimova i gvožđa za građevinu, što se traži na tržištu.
 
U maju ove godine Železara će obeležeti stotu godišnjicu postojanja.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!