Home Zanimljivosti Otkriven fosil najmanjeg čovekovog pretka

Otkriven fosil najmanjeg čovekovog pretka

by redakcija

Američki naučnici saopštili su danas da je nađen do sada nepoznat fosil drevnog primata koji je bio toliko mali da ih je nekoliko moglo da stane u šaku današnjeg čoveka.

Fosil čovekovog pretka, star 55 miliona godina, otkriven je u centralnom delu Kine i jedan od prvih primata što omogućava naučnicima da bolje shvate kompleksnu evoluciju koja je dovela do ljudskog bića. 

Mali primat je bio dugačak pet santimetara i težak tridesetak grama. To otkriće omogućava da se bolje shvate ko su bili direktni biološki preci čoveka i kako su se ponašali, navodi se u studiji naučnika objavljenoj u naučnom časopisu Nature. 

"To je izgleda naš blizak rođak", rekao je naučnik Kristofer Berd i dodao da je to otkriće "najbliži dokaz precima ljudi". Primat pripada grupi u kojoj su ljudi, majmuni i lemuri. 

Ljudi i drugi primati se razlikuju od drugih životinja jer imaju prste, nokte i oči okrenute napred. Među primatima postoje tri podvrte – antropoidi u kojima su majmuni i ljudi, a u druge dve podvrste spadaju lemuri i druge vrste životinja. 

Novi fosil ima izgled antropoida. Naučnici su naveli da su neophnodna dodatna istraživanja fosila kako bi se otkrili novi detalji evolucije čoveka.

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!