Home InfoČitaoci pišu „Tuča“ oko direktorske fotelje u Cvijićevoj školi

„Tuča“ oko direktorske fotelje u Cvijićevoj školi

Redakcija

U OŠ „ Dr Jovan Cvijić“ u toku je konkurs za izbor direktora. Prijavila su se četiri kandidata, među kojima i dosadašnja direktorka, Dragica Golubović. Kolege su je podržale na Nastavničkom veću, ali ne i Školski odbor, koji je većinu glasova dao drugoj kandidatkinji.

Školski kolektiv je zbog ovoga ogorčen, i tvrdi da je u izbor umešala prste politika, ali  izbegavaju da o tome javno govore.

U redakciju SDCafe-a stiglo je pismo nastavnika, istina, bez potpisa, ali smo, nakon provere verodostojnosti navoda, odlučili da ga u celini prenesemo.

 

„Osnovne škole u Srbiji završile su jednu tešku i napornu školsku godinu. Međutim, za Osnovnu školu „Dr Jovan Cvijić“ iz Smedereva borba tek predstoji. Naime, na konkursu za direktora škole prijavilo se četiri kandidata – dve kandidatkinje su iz kolektiva – Dragica Golubović, dosadašnja direktorka, Svetlana Mihajlović, profesor razredne nastave i dve kandidatkinje van kolektiva.

Na Nastavničkom veću održanom 21. 6. 2022. godine, direktorka Dragica Golubović dobila je 85 glasova „ZA“, a Svetlana Mihajlović 8 glasova. U školi ima 98 zaposlenih, 96 članova kolektiva je prisustvovalo veću, odnosno pristupilo glasanju, tako da se prostom matematikom dolazi do visokih 88, 54% glasova za direktorku Dragicu Golubović, a 8, 33% za Svetlanu Mihajlović. Znači, Nastavničko veće je reklo svoje.

Međutim, na iznenađenje svih, članovi Školskog odbora su glasove Nastavničkog veća zanemarili, glasajući sa 5 glasova za Svetlanu Mihajlović, a 4 za Dragicu Golubović.

Da li ih je možda trebalo podsetiti na uspehe škole u poslednjih 16 godina od kada je Dragica Golubović preuzela kormilo? Podsetićemo samo na neke:
– pod njenim rukovodstvom, Škola je – prilikom eksternog vrednovanja 2014. godine – dobila ocenu 4, kao i ona lično, za svoj rad rukovodioca škole;
– pre njenog dolaska, polako je opadao broj učenika, koji se upisivao u našu Školu – sa njenim dolaskom to se potpuno promenilo i u 2 navrata Škola je upisala odeljenje više nego što je bilo planirano; trenutno škola broji 1150 učenika, razvrstanih u 42 odeljenja redovne nastave i 2 odeljenja za decu sa smetnjama u razvoju.
– pre njenog dolaska, Škola nije imala fiskulturnu salu, a zgrada je bila oronula i vidno propala; sada je to jedan savremen objekat, sa:
• modernom i potpuno opremljenom fiskulturnom salom,
• novim delom zgrade sa 5 kabineta,
• obnovljenim starim delom zgrade,
• sa novim nameštajem, aluminijumskim prozorima i vratima,
• sa belim tablama, LCD televizorima, projektorima i kompjuterima u svakoj učionici i kabinetu,
• škola je prešla na kabinetski način rada i svi kabineti su opremljeni potrebnim učilima
• oformljen je produženi boravak, koji svake godine prihvata više od 100 učenika 1. i 2. razreda

Sve ovo učinjeno je velikim delom novcem iz odobrenih projekata, zatim iz donacija za čije dobijanje je Dragica Golubović zaslužna, ali i novcem Đačke zadruge koja je oformljena na inicijativu Dragice Golubović. Naravno, zasluge treba pripisati i Opštini Smedereva sa kojom je pomenuta direktorka, koja nikada nije bila član ni jedne političke partije, uvek sarađivala
– 2015. godine, Škola je dobila povelju “Kapetan Miša Anastasijević“, kao najbolja škola u regionu;
– rezultati naših učenika na završnim ispitima uvek su iznad proseka Republike, okruga i opštine, a najčešće i najbolji u Gradu;
– isto tako, svake godine učenici Škole učestvuju na svim rangovima takmičenja – redovno i na najvišem, državnim nivou;
– samo ove godine, učenicima Škole biće uručene 22 Vukove i 70 posebnih diploma iz svih nastavnih predmeta;
– Dragica Golubović je direktor, koji je među prvima u Srbiji položio ispit za licencu diretkora škole i 2 godine je predsednik Aktiva direktora Grada.
Da li je glasanje Nastavničkog veća pro forme? Da li glas 5-oro od 9-oro članova Školskog odbora treba da prevagne nad 85 glasova zapslenih, koji najbolje poznaju i jednog i drugog kandidata, jer su više decenija sarađivali sa njima? Da li je moguće da članovi Školskog odbora ne vide sve uspehe škole pod dirigentskom palicom Dragice Golubović? A možda ne žele da vide i čuju glas radnika? O čemu se ovde radi? Ovo su samo neka od pitanja koja ovih dana postavljaju zaposleni u školi.

I na kraju, ne pretimo nikome. Ali, obećavamo da ćemo se boriti do poslednjeg atoma snage da se čuje i glas prosvetnog radnika, domara, zaposlenih u kuhinji i na održavanju higijene. Jesmo mali, obični smrtnici, ali ovu bitku nećemo predati.“

 

4 comments
6

Slične vesti

4 comments

Plavi+ 08.07.2022 - 09:56

Bivši đak. Čija je ovo ujdurma, i dokle će presuđivati politika, ne vredan i mukotrpan rad? Kome je ovo i ovakvo glasanje trebalo. Pa, zar novim i inim glasačima nije dovojno to što su ljudi, koji su radili i/ili rade sa direktorkom Dragicom Golubović –ovako glasali?. Svi radnji ljudi (svi sada zaposleni) u klolektivu škole dr „Jovan Cvijić“ garancija su dobrog i uspečnog rada, pod daljim rukodstvom postojeće direktorke. Podsećanje ; Đorđe Balašević je zapisao i pevao :„Ne lomite mi bagrenje“

Reply
Zorica 08.07.2022 - 10:22

Kakav bre vredan i mukotrpan rad????Toj ženi je odavno isteklo vreme i treba da se skloni sa direktorske funkcije ako iole ima i malo dostojanstva.Trenira strogoću među svojim kolegama pa čik neko da je ne podrži a da ona kojim slučajem nastavi da bude direktorka pa će videti kako će da se provede to su tih 88 posto glasova i ko je taj koji tvrdi da ona nije politički pripadnik partije kada je to lična stvar da li je video njenu člansku kartu?Donacije?????Zašto bi njoj baš neko nešto poklonio a da nije politički aktivna.Treba dati prednost protiv kandidatu možda će mnogo više i bolje uraditi od dosadašnje direktorke .

Reply
Matematičar početnik 08.07.2022 - 17:52

Ne verujem nešto u objektivno glasanje osoblja u školi koje je u procentu podrške kao u Severnoj Koreji. Hvalospevi nepotpisanog kolege ili naručeni komentari neće pomoći.
Smatram da je dosta vremena ta osoba provela na Direktorskoj poziciji i da bi promena prijala Smederevu.

Reply
Smederevac 11.07.2022 - 16:45

I D G je dosla politickom voljom na celo skole -pa ce tako i otici !

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!