Home Info Trener košarkaškog fenomena Smedereva za „Blic“: Nemamo para da dođemo u Niš na Kup!

Trener košarkaškog fenomena Smedereva za „Blic“: Nemamo para da dođemo u Niš na Kup!

by redakcija

Košarkaški klub iz Smedereva je fenomen srpske košarke, bez novca, prevoza, doktora, kondicionog trenera, fizioterapeuta, ekonoma, večere, sa dva sendviča u džepu, ostvarili su plasman na završni turnir Kupa Radivoja Koraća u Nišu!

U petak od 21 čas trebalo bi da se Smederevo sastane sa Crvenom zvezdom u četvrtfinalu. Međutim, petoplasirani klub Košarkaške lige Srbije, za čije uspehe je najzaslužniji trener, direktor, predsednik, ekonom Zoran Todorović, kako sada stvari stoje, ne može na put dug 193 kilometara do Niša jer nema novac. Zasad su Smederevci našli kombi, čija je cena iznajmljivanja 27.500 dinara i jedan privatni automobil, ali bi u tom slučaju morali da stignu na dan utakmica u Niš i da se vrate odmah posle meča, dakle da kući krenu u ponoć.

– Mi pet godina igramo KLS i nikada nismo večerali posle gostovanja, već nosimo po dva sendviča, za po jedan u oba pravca. Nemamo doktora, ekonoma, fizioterapeuta, kondicionog trenera, krećemo na dan utakmice automobilima, vraćamo se posle meča, na dalja gostovanja iznajmimo pomenuti kombi, koji nas do najdalje Subotice košta 37.000 dinara, jer nemamo 90.000 za autobus – kaže Todorović za "Blic".

Utoliko je plasman Smedereva na peto mesto KLS lige i na Kup Koraća ogroman uspeh igrača i našeg sagovornika.

– Izvukli smo u Kupu najlakšeg rivala za nas. Drago nam je što igramo protiv Zvezde, biće to prilika za afirmaciju mojih igrača da pred TV kamerama pokažu da i pored finansijskih problema pripadaju vrhu srpske košarke. U Smederevu se priča više o košarci i to je naša pobeda.

A kako teče priča o KK Smederevo, Todorović nastavlja:

– Mi već petu godinu zaredom igramo KLS, uvek smo u sredini tabele, jedino smo pre dve godine bili 11, ali tada smo na moje insistiranje imali sporazum sa Megom da igramo sa šest njihovih juniora. Između ostalog i zbog kaljenja u Smederevu Zagorac i Jaramaz su postali biseri srpske košarke, glavni nosioci evropskog zlata na Evropskom prvenstvu za mlade. Izbacili smo Megi i Simeunovića, Veljkovića, Simića… Izbacili smo i dva reprezentativca koji su sa Srbijom osvojili sve što se može osvojiti Vukasovića i Rakićevića. U međuvremenu smo vratili u život Balabana iz Partizana, koji je bio prvi strelac KLS, iz Švajcarske je došao Majstorović za deset puta manje novca nego što je igrao u inostranstvu, a obojica su kasnije bili članovi univerzitetske reprezentacije koja je osvojila zlato u Kazanju. Ove sezone je naš Šibalić prešao u Igokeu i postao njihova glavna uzdanica, otišao je i Šparović. Njihovim odlascima pred početak sezone ostali smo bez 70 poena, ali ne predajemo se, imamo Bobana Božovića na zalasku karijere, Živanović se dva puta vraćao kod nas, tu su Vasilić, Đorović i Đorđević.

Klub živi zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca.

– I tako več šest godina nemamo nijednu tužbu, isplate su male, ali redovne, već je isplaćeno pola januara, nas par entuzijasta održava klub u životu. U narednih šest kola potrebna nam je jedna pobeda za opstanak, iako smo peti nismo ni spremni ni zreli za takmičenje u Superligi, jer učimo na iskustvu Kosjerića i Užica, koji su igrali Superligu pa se finansijski istrošili i više ih nema na mapi.

Nestvaran budžet

Košarkaški klub Smederevo funkcioniše uz mesečni budžet od samo 5.000 evra!

Košarkaš Smedereva Darko Rnić se bavi poljoprivredom. Nedavno je preskočio trening jer mu se oprasila krmača, ali ga radovi u polju ipak neće sprečiti da u petak, ako ekipa doputuje u Niš, čuva Maika Cirbesa.

(I. Velimirović)

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!