Home InfoKultura Svečano otvoren šesti „Dunav film fest“

Svečano otvoren šesti „Dunav film fest“

by redakcija1

Takmičarski program, kao što je već poznato, čine filmovi iz zemalja dunavskog sliva. Ove godine, njih šest se takmiči za nagradu „Dunavska lađa“ za najbolji film. Takođe će biti uručene i nagrade za najbolji scenario, režiju i glumu.

Žiri čine Iveta Ivanova, glumica i rediteljka iz Bugarske, Jelena Mihajlović, glumica i direktorka Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica i Zoran Amar, reditelj.

I  ove godine, Smederevo će ponosno ugostiti još jedno izdanje Dunav film festa, vodećeg regionalnog filmskog festivala koji spaja svetla filma sa kulturnim bogatstvom našeg grada.

Ovaj događaj postaje sve značajniji, kako za filmofile, tako i za grad. Dunav film fest nije običan filmski festival. To je proslava umetnosti i kulture kroz filmsko platno.

Posetioci će imati prilike da vide fimska remek dela iz različitih žanrova, kulture, jezika. To svakako obogaćuje kulturno razumevanje i promoviše raznolikost u našem gradu.

Filmski festival svetli kao kulturni dragulj grada. Ovo je prilika da se grad pokaže kao domaćin umetničkih događaja visokog kalibra i mesto za razmenu ideja i kreativnosti – poručila je zamenica gradonačelnika, Marija Marković Stavrić.

Idejni tvorac i selektor festivala, Igor Stanković, podsetio je na to da je ove godine, program ispunjeniji nego ikada pre:

Imamo 35 filmova. Nikada više pred vama i nikad veći broj gostiju i obeležavanja malih jubileja. Ali ne samo to. Film koji ćete večeras gledati je pravo otkrovenje. Priča koja će sve da nas razgali i učini boljim.

To je smisao života i ovakvih manifestacija koje Smederevo, sa ovakvom tvrđavom, stavljaju na mapu najlepših gradova ne samo Srbije, već Evrope i šire.

I ovaj festival će težiti ka tome da se Smederevo, zajedno sa Dunav film festom, predstavi kako u Evropi tako i u svetu u izdanjima koja predstoje – kazao je Stanković.

Nakon toga sve je bilo spremno da devojčica Ines Petrović, glumica u filmu koji je usledio, svečano proglasi festival otvorenim.  

Inače, uprvo za film „Momak i devojke“ Rok Radiši je pripala nagrada za najbolji scenario na nedavno odžanom Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji.

Podsećamo, osim u Malom gradu gde se odvija takmičarski, na platou kod Karađorđevog duda je program za najmlađu filmsku publiku. Naravno i za one starije koji su ljubitelji animiranog filma.

Neki od čuvenih naslova svetske kinematografije biće prikazivani u Dunavskom parku. Najbolja evropska ostvarenja i nekoliko specijalnih projekcija sa pratećim tematskim programima – u Centru za kulturu.

Festival traje do 27. avgusta.

foto: SDCafe.rs

Slične vesti

1 comment

NIKOLA TASIĆ CALE 26.08.2023 - 12:02

Ovako nešto je drevno Smederevo odavno zaslužilo! Bravo za kulturne poslenike Smedereva, ali i Beograda. Napravili su spektakl, i šteta je što nije bio propračen sa više posetilaca, odn. gledalaca. Posebnu pohvalu šaljem Igoru Stankoviću, koji je, iako nije smederevac, ovako lepo govori o našem gradu: „…koje Smederevo, sa ovakvom Tvrđavom, stavlja na mapu najlepšiih gradova, ne samo Srbije, već Evrope i šire.“

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!