Home InfoDruštvo Objavljen program „Smederevske jeseni“

Objavljen program „Smederevske jeseni“

by redakcija1

Do nedavno smo znali da će „Smederevska jesen“ trajati od 7. do 10. septembra, a sada je poznat i program ovogodišnje manifestacije.

Prvog dana u Vinskom gradu, od 21 sat je nastup tamburaškog orkestra „Moravska tambura“.

U petak, 8. septembra, u Centru za kulturu će u 17.30 biti svečano otvorena privredna izložba koja predstavlja privredne i poslovne potencijale grada.

Pola sta kasnije, počeće svečani defile „Smederevo vazda otvoreno“. Proći će kroz Karađorđevu, preko ulica Save Nemanjića i Vuka Karadžića. Zaustaviće se na gradskom trgu, gde će biti svečano otvorena 136. „Smederevska jesen“ i postavljen veliki grozd.

Od 19 sati slede nastupi karnevalskih grupa, učesnika defilea.

Od 20 i 30 na trgu počinje koncert „Vino i gitare“. Učestvovaće Ljubica Vraneš i Dragoljub Bajić uz pratnju Reprezentativnog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova. Od 22 sata pevaće Nataša Bekvalac.

Subota, 9. septembar donosi program „Despotov grad – srednjovekovna srpska prestonica” u Malom gradu. Na programu su predstave, koncerti, pijaca zanata, kazivanje poezije, viteške turniri.

Učesnici i izvođači su Pozorište Patos, orkestar Svetlost, udruženje UL-AZ, viteško udruženje Beli orlovi. Program će se odražavati u periodu od 13 do 18 sati.

U okviru dnevnih događaja na trgu, 9. septembra su programi za decu od 12 do 14 sati u kojima će učestvovati PU „Naša radost” uz druge izvođače. Od 14 sati do 20 i 30 na trgu će nastupati folklorne grupe.

Princ od Vranje nastupa posle toga, a od 22 sata je koncert rok i pop muzike. Nastupiće Đorđe David, Ivana Peters, Aleksandar Josifovski i Slavica Angelova uz bend Death Saw.

U nedelju, 10. septembra pored pomenutih programa u Malom gradu i sadržaja za decu na trgu, koncert će, od 21 sat, održati Sergej Ćetković. U završnici, od 23 sata, nastupa Tanja Savić, nakon čega sledi kraj manifestacije uz vatromet.  

 

Prateći program uključuje prodajnu izložbu na gradskom trgu. Proizvode će ponuditi udruženja žena, proizvođači meda, cveća, vina, voća i suvenira.

U Muzeju u Smederevu biće otvorena izložba „Meksiko u istorijskoj štampi Srbije“ koju ova ustanova kulture organizuje u saradnji sa Ambasadom Meksika.

Izložbu će zainteresovani moći da pogledaju od 4. septembra (svečano otvaranje u 13 sati) do 4. oktobra.

Narodna biblioteka Smederevo pripremiće izložbe knjiga. postavke su: „Jesen stiže, dunjo moja“ (Pozajmno), „Smederevo na turističkoj mapi Srbije“ (Odeljenje stručne knjige), „Jesenje šarenilo stiže nam u grad“ (Dečje odeljenje), „Kraj moj, treperav od zlata“ (ogranci u selima).

Biće održani i književni susreti od kojih je jedan posvećen književnom stvaralaštvu Jasminke Nadaškić (5. septembar). Drugi je susret sa dečjim piscem Urošem Petrovićem (13. septembar).

Planirana je i dečja radionica „Životinje i slova od jesenjeg lišća“ i prodajna izložba knjiga smederevskih izdavača od 4. do 11. septembra.

Istorijski arhiv u saradnji sa Opštim udruženjem preduzetnika Smederevo priređuje program obeležavanja nekoliko jubileja. Reč je o dva veka zanatstva u našem gradu, 80 godina savremenog ogranizovanja zanatlija i dve decenije Opšteg udruženja preduzetnika.

Tim povodom biće upriličena izložba Od zanatskih esnafa do udruženih preduzetnika koja će trajati od 7. do 9. septembra.

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!