Home InfoPrivreda Svaki četvrti preduzetnik nestao iz APR-a kao rezultat posledica Covid-19 virusa

Svaki četvrti preduzetnik nestao iz APR-a kao rezultat posledica Covid-19 virusa

redakcija1

Usled situacije sa virusom Covid-19, mnogi preduzetnici su se primorani da ugase svoje poslove.

To znači da je svaki četvrti predzetnik nestao prema novom izveštaju APR-a, kao posledica korona virusa na male privrednike.

Prema podacima iz Registra privrednih subjekata, na početku 2021. godine u Srbiji ima ukupno registrovanih 400.646 aktivnih privrednih subjekata i to 121.690 privrednih društava i 278.956 preduzetnika.
U 2020. godini je zabeležen porast u ukupnom broju registrovanih privrednih subjekata za 9.879 subjekata u odnosu na početak 2019. godine, piše eKapija.

U 2020. godini je registrovano osnivanje 9.176 privrednih društava i 29.810 preduzetnika, što je za 19 privrednih društava više nego 2019. godine, ali i oko 25 odsto preduzetnika manje u poređenju sa 2019. godinom, navedeno je na sajtu Unije poslodavaca Srbije – poslodavci Zrenjanina.

Najviše privrednih društava osnovanih u 2020. godini je registrovalo delatnosti: nespecijalizovana trgovina na veliko, računarsko programiranje, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, drumski prevoz tereta, delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta, konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima, piše na sajtu Republičke agencije za privredne registre.

Najviše preduzetnika je registrovalo delatnosti: restorani i pokretni ugostiteljski objekti, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, frizerski i kozmetički saloni, drumski prevoz tereta, održavanje i popravka motornih vozila, usluge pripremanja i posluživanja pića, ostali nepomenuti specifični građevinski radovi, računarsko programiranje, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, postavljanje podnih i zidnih obloga.

 

Iz Registra privrednih subjekata je prošle godine izbrisano 7.982 privredna društva i 22.052 preduzetnika.

Po službenoj dužnosti je obrisano 5.797 društava, nakon sprovedenog postupka prinudne likvidacije, kao i 5.868 preduzetnika, prema zahtevu Narodne banke Srbije, zbog blokiranih poslovnih računa u neprekidnom trajanju duže od dve godine.

Poređenja radi, u 2019. godini je izbrisano 27.163 privredna društva i 23.593 preduzetnika. Po službenoj dužnosti je iz registra obrisano 24.380 privrednih društava, nakon sprovedenog postupka prinudne likvidacije, kao i 5.315 preduzetnika, prema zahtevu NBS, piše na sajtu Republičke agencije za privredne registre.

Među obrisanim preduzetnicima je najviše bilo registrovano za delatnosti: računarsko programiranje, delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, taksi prevoz, usluge pripremanja i posluživanja pića, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, delatnost frizerskih i kozmetičkih salona, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, drumski prevoz tereta, održavanje i popravka motornih vozila, proizvodnja ostale odeće, podaci su Republičke agencije za privredne registre.

 

Izvor:BlicBiznis.rs

 

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!