Home InfoDruštvo Susret kraj Davidovićevog groba: Delegacija UNS-a posetila Smederevo

Susret kraj Davidovićevog groba: Delegacija UNS-a posetila Smederevo

Redakcija

Na Sterenje, Dan državnosti i Dan ustavnosti, predstavnici Udruženja novinara Srbije položili su cveće na grob Dimitrija Davidovića, pisca Sretenjskog ustava i oca srpskog novinarstva. Delegaciju UNS-a činili su Živojin Rakočević, predsednik, Olivera Milošević, potpredsednica i Slobodan Radičević, predsednik Izvršnog odbora, a pozivu da budu deo ovog simboličnog okupljanja, odazvale su se gotovo sve lokalne redakcije.

„Godinama, novinari pišu o Davidoviću, njegovom životu. Bio je zaboravljen od svih, tako je i preminuo. Pisali smo o svemu tome i nikako da dokučimo zbog čega je svake godine 15. februara, ovo mesto ovako pusto ako znamo da je čovek koji ovde počiva podario Srbiji nademokratskiji ustav u Evropi toga doba. Veliko je pitanje zbog čega država ignoriše i ne pridaje nikakav značaj tvorcu Sretenjskog ustava, čoveku koji je bio borac za emancipaciju društva, protivnik svake autokratije. Ne možete, a da ne dođete do zaključka da je možda upravo to razlog. On jeste bio u ono vreme isuviše liberalan ali izgeda da te vrednosti ni danas nisu na ceni i da se zatrpavaju zaboravom jer nemamo nijedne godine, ovde, na Sretenje, predstavnike države. Da makar jedna delegacija položi venac. Davidović je začetnik srpske štampe i moramo da primetimo da je i danas mnogo novinara koji se bore za slobodu profesije i imaju sličnu sudbinu. Često bivaju proganjani i u finalu zaboravljani. Zato je UNS danas ovde, da spasimo od potpunog zaborava ovog velikana i da probamo da ustanovimo to kao praksu. Bar toliko dugujemo Dimitriju Davidoviću“ –  kazala je Olivera Milošević.

„UNS čuva sećanje na Dimitrija Davidovića kroz godišnju nagradu koja nosi naziv ovog važnog čoveka za razvoj srpskog novinarstva. Nadraga je ustanovljena još 1987. godine, a od 2001. godine dodeljuje se za uređivanje“, rekao je Slobodan Radičevic, predsednik IO UNS-a.

Živojin Rakočević je, zahvaljujući kolegama na tome što su se okupile u velikom broju, istakao da dokle god novinari pamte Dimitrija on ne može biti zaboravljen. Davidović je jedna od onih, sasvim posebnih ličnosti epohe u kojoj su se prelamale velike stvari za jedan narod i ono što je on postigao, nama, danas, može biti važna poruka i podsticaj:

„Vidimo kakve su sve poslove započinjale te ličnosti, to je danas nama gotovo neverovatno, šta su sve uspeli za svoga života da urade. To sve nama zapravo pokazuje da i mi u svojim životima možemo pomerati stvari unapred. UNS nastoji da neguje kulturu sećanja i mi neprekidno, već nekoliko decenija obnavljamo kuću Pere Todorovića, sećanje na Lazu Kostića, za dvadesetak dana ponovo ćemo po deveti put ponovo postaviti tablu našim otetim kolegama Đuri Slavuju i Ranku Pereniću. U toj kulturi sećanja vrlo je važno da mediji kao noisoci slobode i različitosti podstiču vlasti da učestvuju u životu na prirodan način. A ima li išta prirodnije i normalnije nego da se povede računa o mestu gde počiva Dimitrije Davidović, kako je predstavljen u lokalnoj sredini i  na nacionalnom nivou. To je naš zadatak, da ih sada pozovemo i kažemo: Sredite ovo mesto, to mesto će biti slika o vama, slika o nama, slika o tome kakvi smo danas i kako pamtimo one koje smo zadužili“ – poručio je Rakočevi kome je ovo inače prva poseta Smederevu od kako je na čelu udruženja pa je nakon tog susreta, sa predstavnicima lokalnih medija razgovarao u Luks radiju.

SDCafe.rs

 

 

2 comments
0

Slične vesti

2 comments

Smederevac 15.02.2022 - 16:46

I Gradski oci su opet zaboravili sta im je ciniti ?

Reply
Plavi + 16.02.2022 - 11:30

Dimitrije Davidović „Sav Srbin“; Političar, diplomata, lekar, književnik, sekretar, državni sekretar, novinar –to je sve Dimitrije Davidović.
Dimitrije Davidović tvorac „francuskog rasada u turskoj šumi“, zaboravljen u Smederevu leži… ŽALOSNO , …NIJE TO ZASLUŽIO,…UAAA, …ZA VLAST U GRADU I U DRŽAVI !
Delegacija UNS-a posetila Smederevo. Mnogi pre njih su to trebali da ućine. Ali ne samo oni, već i oni drugi koji vode i vladaju državom Srbijom i „prave se važni“ tim prvim Ustavom moderene države….
Bravo za Živojina Rakočevića, a još više za našu Oliveru Milošević ! HAJDE DA ONI ISTRAJU U SVOJIM ZAHTEVIMA… HAJDE DA IM I MI ČITAOCI. SMEDEREVCI, SRBI, GRAĐANI SRBIJE I SVI POMOGNEMO…. I DA DIMITRIJU DAVIDOVIĆU I NJEGOVOM DELU DAMO VEĆU POČAST I ZAHVALNOST….

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!