Home InfoDruštvo Razmena „odeljenja“ u okviru programa međunarodne razmene obrazovanja

Razmena „odeljenja“ u okviru programa međunarodne razmene obrazovanja

by redakcija

Ove godine, u saradnji sa organizacijom Interkultura u Srbiji, koja je članica najstarije svetske mreže za programe međunarodne razmene u obrazovanju AFS, naša Gimnazija se priključila još jednom od brojnih projekata u kojima učestvuje. Reč je o takozvanoj ,,razmeni odeljenja". Država koja je sa Srbijom učestvovala u razmeni je Turska. Iz Gimnazije je u Istanbul otišla grupa od osam đaka i dva profesora.
Gimnazijalci su u Istanbulu boravili od 21. do 29. aprila i bili su divno dočekani. Upoznali su se sa edukativnim sistemom i načinom rada njihovih škola, prisustvujući časovima srednje škole ,,Sisli – NišantašiNuriAkin Anatolian", a slobodno vreme provodili su u obilascima kulturno-istorijskih znamenitosti. Osim toga, susreli su se sa potpuno drugačijom kulturom, religijom, običajima i ljudima, što je i bio cilj ove razmene.
Očekujemo uzvratnu posetu turskih đaka u septembru, kada se ova razmena nastavlja, i nadamo se da će im biti tako lepo iskustvo, kao što je i našim gimnazijalcima!

Naši učenici, oduševljeni gostoprimstvom svojih domaćina, ali i iskustvom koje su stekli, imaju veliku želju da uzvrate na isti način. 
,,Nama nije stalo do toga da odemo u veliku zemlju, gde ćemo samo obilaziti znamenitosti, ako to ne uključuje nova poznanstva i prijateljstva. Vi niste samo moji prijatelji, vi ste sada i moja deca", obratio se gimnazijalcima Ali Arif Doğan, turski profesor nemačkog jezika, koji je i glavni organizator ove razmene. Bilo je mnogo suza na rastanku, ali jedno je sigurno: ,,Ovakva iskustva se u životu stiču samo jednom, a u srcima ostaju zauvek.”

Nađa Savić i Anja Ilić

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!