Home ZanimljivostiNauka “Superzemlja” – nova planeta idealna za život

“Superzemlja” – nova planeta idealna za život

redakcija

Astronomi Univerziteta u Kaliforniji, pronašli su planetu nazvanu GJ 667Cc, koja je oko 22 svetlosne godine udaljena od Zemlje, piše sajt Space.com, a prenosi The Huffington Post.

Radi se o planeti koja je oko 4,5 puta masivnija od Zemlje i koji bi vrlo lako mogla biti naseljiva. Planeta se nalazi u sazvežju Škorpiona i moguće je da na svojoj površini ima tekuću vodu, a možda čak i život kakav poznajemo.

Steven Vogt, astronom na Univerzitetu u Kaliforniji, za Space.com je objasnio da se novootkrivena planeta nalazi u nastanjivoj zoni svoje zvezde. To znači da planeta nije preblizu "svom Suncu", tako da voda ne isparava, a nije ni predaleko, tako da na površini ne bi trebalo biti prehladno.

„Ova planeta je najbolji kandidat za nove zalihe vode, ali i za sam život,“ rekao je Žilijem Anglada – Eskud, jedan od naučnika koji je radio na ovom projektu.

Ovoj planeti, koju su zbog njene veličine već počeli zvati "Superzemlja", potrebno je 28 dana da opiše jedan orbitalni krug oko svoje zvezde. Sazvežje Škorpiona, u kojem se "Superzemlja" nalazi, po hemijskom je sastavu znatno drugačiji od našeg: ima mnogo manje teških elemenata poput čelika, ugljenika i silicijuma.

Detalji ove studije biće objavljeni u publikaciji pod nazivom Astrophysical Journal Letters.

Izvor: BizLife

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!