Home Info Štrajku „Nezavisnosti“ se pridružila 31 škola

Štrajku „Nezavisnosti“ se pridružila 31 škola

by redakcija

Danas je nastavljen štrajk u 263 škole u Srbiji, nastava je skraćena ali se školsko zvono ne oglašava na 30 minuta u svim školama jer to ne dozvoljavaju direktori, čime stvaraju privid da se čas traje normalo, kaže predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović.

On je dodao da još nisu dobili poziv Ministarstva prosvete na razgovore o zahtevima četiri reprezentativna sindikata obrazovanja koji su juče dostavljeni.

Štrajk skraćenjem nastave Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" počeo juče, dok ostala tri reprezentativna sindikata najavljuju štrajk za 28. januar.

Četiri reprezentativna sindikata dostavila su Ministarstvu prosvete proračun za njihove zahteve po kome je potrebno izdvojiti 20 milijardi dinara više nego što je to predviđeno budžetom za obrazovanje.

Oni traže da plate prosvetnih radnika na kraju godine budu veće za 24,5 odsto za šta je potrebno dodatnih osam milijardi dinara. Za isplatu jubilarnih nagrada za prethodne dve godine potrebna je jedna milijarda, zatim 300 miliona dinara za isplatu otpremnina kolegama koji su još pre godinu dana otišli iz prosvete. Sindikati traže i da odmah počnu pregovori o izmeni uredbe o koeficijentima zaposlenih u prosveti.

Preostalih 10,7 milijardi dinara sindikati traže za socijalni program i poboljšanje uslova rada, odnosno za investiranje u oblast obrazovanja.

Ministarstvo prosvete je predvidelo 114 milijadri dinara u budžetu, a sindikati traže da sredstva za prosvetu budu 134 milijade dinara.

Tri sindikata, Nezavisnost, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije, najavila su potpunu obustavu rada od 28. februara, dok Sindikat obrazovanja Srbije predlaže skraćenje nastave na 30 minuta, a ne potpunu obustavu rada.

Predstavnici sindikata su upozorili da ako štrajk počne, nastave neće biti u oko 1.500 od 1.804 škola u Srbiji.

Izvor: mondo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!