Home InfoHronika Štrajkači noćas u Želvozu

Štrajkači noćas u Želvozu

by redakcija

Stotinak radnika Fabrike železničkih vozila Želvoz će provesti noć u ambulanti kod glavne kapije kako bi, kako kažu, “odbranili fabriku” i zajedno sačekali odluku Agencije za privatizaciju.
Agencija za privatizaciju sutra će raspravljati o privatizovanim preduzećima i izvršavanju kupoprodajnih obaveza, pored ostalih i kupca Želvoza. Radnici očekuju da će na tom sastanku biti doneta odluka o raskidu ugovora.

“Na sastanku u Agenciji za privatizaciju, koji počinje u 10 sati i na čijem je dnevnom redu i Želvoz, zbog alarmantne situacije u fabrici, trebalo bi da bude doneta odluka o raskidu ugovora zbog nepoštovanja kupoprodajnih obaveza”, izjavio je večeras Tanjugu član Štrajkačkog odbora Slavoljub Trifunović.

“Imamo obećanja iz Ministarstva ekonomije da će država u tom slučaju da stane iza Želvoza, servisira nastale obaveze i pripremi preduzeće za narednu privatizaciju, najverovatnije u januaru”, kazao je Trifunović.

Pet sindikata u FŽV Želvoz u Smederevu dostavilo je u petak poslednju ponudu Agenciji za privatizaciju koja je trebalo, da je prihvaćena od većinskog vlasnika – rumunskog konzorcijuma Grampet i Remar, da dovede do prekida krize u fabrici i nastavka proizvodnje.

Ponuda podrazumeva, u najvažnijem delu, poništavanje otkaza ugovora o radu i vraćanje članova Štrajkačkog odbora na posao, kao i dinamiku isplata zaostalih zarada. Većinski vlasnik se, u vezi sa tom ponudom, nije oglasio.
Agencija za privatizaciju potpisala je krajem 2007. godine ugovor o prodaji smederevskog „Želvoza“ rumunskom konzorcijumu Grampet i Remar za 1,15 miliona evra.

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!