Home InfoEkologija Šta se loži – to se diše

Šta se loži – to se diše

by redakcija1

Danima unazad, sa dolaskom večenjih sati, vazduh u Smederevu postaje do te mere zagađen da nam merni uređaji nisu ni potrebni da znamo da nešto nije u redu.

Pod naslagama suspendovanih čestica i smoga, teško se diše. A tako je u čitavoj zemlji – od 55 mernih stanica u sistemu, gotovo na svakoj su prekoračenja. Pirot, Niš, Novi Pazar, Kragujevac, Beograd – to su bile „udarne tačke“, za njima, na devetom mestu – Radinac.

U večeri za nama, svi merni uređaji na teritoriji Smedereva (osim stanice na Carini koja je meri PM), a koji su u sistemu realnog očitavanja kvaliteta vazduha na aplikaciji xEco, bili su u kategorijama najlošijeg vazduha.

Državni monitoring pokriva merno mesto u centru grada i Radincu. Koncentracija suspendovanih čestica manjeg promera (PM 2.5) Radincu je u pojedinim satima bila oko 100. Srednja, dvadesetčetvoročasovna vrednost 81 – granica propisana od strane SZO je 15! Takođe, visoke su i koncentracije PM10, pa je prosek na nivou dana bio 93, odnosno dva puta viši od tolerišuće granice.

„Davi“ se i centar u pojedinim satima sa još višim ciframa. Tokom 24 sata prosek PM 2,5 bio je 75, a 80 za PM 10.

Građanska merenja potvrđuju da su sada u „crvenom“ i ona mesta gde početkom jeseni vazduh nije bio zagađen, kao što je to slučaj sa Osipaonicom.

Doduše, uređaj Klimerko u tom selu registrovao je znatno niže koncentracije nego na ostalim mestima. Dvadesetčetvoročasovna srednja vrednost za PM 2,5 bila je 25 (granica je 15), a za PM 10 61 (granica je 50).

Na ostalim lokacijama – blagi užas. U ulici Kosovskih junaka, tokom popodneva očitano je blizu 200 mikrograma PM 2,5 po metru kubnom pa je srednja dnevna vrednost skoro deset puta preko dozvoljene.

U kategorijama „veoma loš“ ili „izuzetno loš“ smenjivali su se, rezultati iz ulica Majakovskog, Partizanske,Kolarske, Starca Vujadina kao i u Ralji… A prava zima tek treba da počne.

Za rešenja i mere (za ovu zimu) je sada kasno – loži se po domaćinstvima sve i svašta, sistem javnog grejanja počiva na kotlarnicama na mazut u gradu. Dodatno opterećenje predstavljaju sve one kotlarnice na ugalj u javnim ustanovama.

Kada se tome doda uvek prisutno, industrijsko zagađenje koje ne poznaje „sezone“, rezultat je ono što nam se dešava poslednjih dana.

Dok traje grejna sezona, jedino što nam preostaje je da se nadamo vetru i da zaista ozbiljno shtavimo preporuke da, kad god je moguće, potpuno izbegavamo boravak na otvorenom.

Ovoliko zagađen vazduh škodi i sasvim zdravim osobama, a kamoli starijima, hroničnim bolesnicima, trudnicama i deci čiji respiratorni sistem još nije sasvim razvijen.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!