Home InfoEkologija Subvencije za promenu neefikasnih uređaja za grejanje u individualnim domaćinstvima

Subvencije za promenu neefikasnih uređaja za grejanje u individualnim domaćinstvima

Redakcija

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč potpisao je Ugovor o sufinansiranju realizacije projekta smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora za 2022. godinu.

Navedenim ugovorom predviđeno je da ukupan iznos sredstava za realizaciju Projekta smanjenja zagađenja vazduha bude 3.160.000,00 dinara. Ministarstvo za zaštitu životne sredine će  obezbediti sredstava u iznosu od 1.580.000,00 dinara, dok će Grad obezbediti sopstveno učešće u finansiranju u preostalom iznosu od 1.580.000,00 dinara.

Potrebno je naglasiti da projekat ima za cilj zamenu neefikasnih uređaja za grejanje u individualnim domaćinstvima u gradu Smederevu, kao i privatnim kućama. Navedeni projekat odnosi se na zamenu postojećih uređaja za grejanje efikasnijim uređajima na pelet u dvadeset domaćinstava, kao i zamenu postojećih uređaja za grejanje efikasnijim uređajima na gas u sedmnaest  domaćinstava.

U narednom periodu biće raspisan konkurs koji će biti u skladu sa uslovima resornog Ministarstva.

Grad Smederevo nastaviće da radi na projektima smanjenja zagađenja i na taj način svojim građanima obezbedi kvalitetniju životnu sredinu.

4 comments
1

Slične vesti

4 comments

Žika 18.03.2022 - 22:16

17 domaćinstava koja prva obezbede po 100 „kapilarnih“ glasova za najdražeg sina našeg naroda, dobijaju subvenciju. Skoro pa džabe. Zagađenje mozgova raste svakim ovakvim epohalnim ekološkim projektom „naprednjaka“. Značajan „pomeraj“ 😀

Reply
NIKOLA TASIĆ CALE 21.03.2022 - 12:16

Verovatno zanate da sam ja još pre 6-7 godina pisao o jeftinom i zdravom grejanju grada Smedereva otpadnom toplotnom energijom iz Železare. To su topla, vruća i vrela voda i visokopećni gas. Korišćenjem toga, pogasile bi se sve kotlarnice na skupi mazut, pogasila bi se na hiljade individualnih ložišta (šporeti na čvrsta goriva).Ovo iz Železare ide u Dunav i u „luft“.
Bio sam u nekoliko Železara Evrope i one odavno greju svoje gradove.
To što je Želazara vlasništvo Kineza ne sprečava Grad (i Državu) da napravi ugovor o isporuci „te otpadne toplotne energije“ iz procesa proizvodnje. Zbog PRAŠINE Grad (i Država) treba za traži od Kineza ugradnju novih filtera na dimnjacima.
Informisan sam o izgradnji gradske toplane. To je nešto na dugom štapu, a i energent za nju je GAS!
O cenama nafte i njenih derivata, gasa, struje i dr. znamo da su otišli u nebo, a sa tim i hrana i sve drugo !
Treba informisati građane šta imaju od resursa, a uopšte ih ne koriste. Železara radi već 51 godinu, a gas iz Vojvodine doveden je u Smederevo (gasovod) još 1971. godine !
Tema je vrlo aktuelna, pa na ovom planu (projektu) treba raditi odgovorno i brzo.

Reply
Cale cale 22.04.2022 - 09:11

Visokopecni gas služi samo za visoke peći ali nije isto kao prirodni gas,pomisao si malo

Reply
NIKOLA TASIĆ CALE 22.04.2022 - 12:13

G-dinu cale cale. Očigledno je upitno vaše znanje metalurgije i energetike.Visokopećni gas je nus- proizvod Visoke peći. Taj Visokopećni gas, kada se izfiltrira i pomeša sa prirodnim gasom, ima odličnu primenu u industiji i za zagrevanje. I nisam ništa… pomisao malo…

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!