Home InfoEkologija Šta kažu merači u gradu i okolini – počela sezona vazduha opasnog po zdravlje

Šta kažu merači u gradu i okolini – počela sezona vazduha opasnog po zdravlje

by redakcija1

Svega nekoliko dana zahlađenja bilo je dovoljno da se širom Srbije, na mernim uređajima „pregaze“ granične vrednosti suspendovanih čestica u vazduhu.

Sudeći prema aplikaciji Xeco koja prati stanje zagađenja vazduha u realnom vremenu i to kroz najseobuhvatniji prikaz jer uključuje državne stanice i građanske merače, na svim lokacijama u Smederevu sinoć je zabeleženo povećano zagađenje.

Vazduh je bio u kategoriji „loš“ na mernom mestu u centru grada gde je u večernjim satima zabeležena koncentracija od 67 mikrograma PM 2.5 (sitnije čestice) i 73 za PM 10 (krupnije suspendovane čestice).

U istoj kategoriji bila je Ralja. Tamo je izmereno 49 mikrograma za PM 2.5 i 64 mikrograma za PM 10.

Ukoliko izuzmemo mernu stanicu na Carini koja ne meri suspendovane čestice, na svim ostalim mestima, stanje je bilo još gore.

U kategoriji “veoma loš” bio je vazduh u Radincu (na drugom mestu u Srbiji u tom trenutku) sa čak 117 za PM 2.5 i 144 mikrograma PM10.

Istog dana u 16 časova, ta merna stanica je zabeležila vrednost od čak 146 za PM 2.5 i 180 za PM 10. Pošto je za čestice manjeg promera (PM 2.5), prema SZO, sve preko 15 – prekoračenje sa posledicama po zdravlje, to znači da je u pomenutom satu, emisija štetnih materija bila skoro deset puta veća od tolerišuće.

Istovremeno, bila je tri i po puta veća od dozvoljenih graničnih vrednosti za krupnije čestice (PM 10).

U građanskim merenjima preko uređaja Klimerko, sliku o stanju vazduha u Smederevu daju podaci iz još nekoliko ulica.

U Kosovskih junaka, evidentirana je koncentracija PM 2.5 od 109 mikrograma, odnosno, sedam puta preko granice i dva i po puta više od granične vrednosti za PM 10. Slična je situacija bila i u ulici Majakovskog.

U Partizanskoj, za nijasnu niži parametri, ali i dalje izuzetno visoki sa vrednostima šest puta većim za PM 2.5 i dvostruko višim u odnosu na dozvoljene za PM 10.

Slične vesti

1 comment

Perverzni traktorista 19.10.2023 - 17:10

Semafor nema svrhu do početka grejne sezone jer su vrednosti očitavanja male.
Sledećih nekoliko meseci će nam Železara i Kinezi biti krivi za sve.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!