Home InfoEkologija Saopštenje za javnost udruženja Pro.Tok21: Odsustva predstavnika Gradske uprave i JKP Zelenilo i groblja sa panela Zeleni dijalog

Saopštenje za javnost udruženja Pro.Tok21: Odsustva predstavnika Gradske uprave i JKP Zelenilo i groblja sa panela Zeleni dijalog

Redakcija

Saopštenje za javnopst prenosimo u potpunosti.

Prvi ekološki panel Smedereva održan je u organizaciji Pro.Tok21 30. marta 2021. godine. Iako su se teme ticale gorućeg pitanja upravljanja komunalnim otpadom na teriotiriji grada, iako je panel zamišljen kao diskusija koja izlaže izazove i predlaže rešenja, pozvani predstavnici donosilaca odluka iz Gradske uprave i JKP Zelenilo i groblja nisu se odazvali pozivu da učestvuju.

Panelu su, pored predstavnika Protoka i stručnih lica, prisustvovali eminentni govornici iz ove oblasti: gospođa Mirjana Jovanović iz BOŠ-a, koja ima višegodišnje iskustvo u praćenju zelenih politika u Srbiji, i gospodin Antoan Avinjon, visoki predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji za portfolio zaštite životne sredine i klime i Poglavlje 27 Pristupnih pregovora EU i Republike Srbije, ali ni to nije bio dovoljan motiv za pozvane predstavnike donosilaca odluka.

Na panelu je planirano uručenje stručnog rada – pilot projekta za unapređenje proširenja mreže sakupljanja otpada u selima Smedereva, koji je izrađen u okviru projekta organizacije Pro.Tok21, novcem Evropske unije, a koji predstavlja ulaganje u unapređenje lokalne politike upravljanja otpadom. Prezentovana je i (u okviru istog projekta izrađena) aplikacija Prijavi deponiju, koja nadležnim službama za uklanjanje otpada treba da olakša posao. Ovoliko uloženog truda da se da doprinos nadležnim institucijama za predstavnike Gradske uprave i JKP Zelenilo i groblja nije imalo baš nikakav značaj.

Pozivi su upućivani pismenim, usmenim i telefonskim putem. Predstavnici organizacije Pro.Tok21 isticali su pozivanim predstavnicima na više načina da će diskusiji imati afirmativni pristup, kao i važnost da se predstavnici institucija pojave na jednom ovakvom panelu sa značajnim sagovornicima. Ni jedni ni drugi nisu želeli da dostojno predstave institucije u kojima rade.

Gradonačelnik Smedereva, gospodin Jovan Beč, obrazložio je „da ne želi o tako važnom pitanju da razmatra u onlajn verziji“, na šta mu je odgovoreno da se trenutno svi najvažniji sastanci na svetu odvijaju onlajn.
Predsednica Skupštine Grada, gospođa Vesna Kiš, nije odgovorila ni na jedan dopis koji joj je poslat.
Načelnica Grupe za zaštitu životne sredine, gospođa Tanja Krčum, nije odgovorila na dopis, i nije se javljala na telefon, iako je u usmenoj komunikaciji razumela i uvažila potrebu da se ovakav panel desi.

Član Gradskog veća za resor urbanizma, komunalnih delatnosti i zaštite životne sredine, Miloš Tomović, i ovog puta je dosledno ostao nevidljiv javnosti.
Direktorka JKP Zelenilo i groblja, gospođa Violeta Maksimović, navela je da je sprečena da učestvuje na panelu, ali kao direktorka, nije smatrala važnim da delegira baš nikoga iz ovog javnog preduzeća da iskoristi priliku i predstavi izazove pred drugim govornicima panela.

Organizacija Pro.Tok21 smatra da je ponašanje državnih službenika ovim povodom neprimereno i skandalozno. Novac poreskih obveznika, kojim se isplaćuju plate državnih službenika, oni ne opravdavaju. Politika ignorisanja organizacija građanskog društva i građana, čak i onda kada one daju rešenja i prepuštaju svoje resurse Gradu, nedopustiv je propust ovih državnih činovnika. Njihova nesposobnost da prepoznaju važnost određenog načina delovanja nanosi štetu i institucijama koje predstavljaju, i građanima Smedereva.

Nonšalantan odnos koji oni imaju prema institucijama koje predstavljaju, kako povodom pomenutog panela, tako i povodom svih drugih tema tokom prethodnih meseci – organizacija Pro.Tok21 predočiće višim instancama – Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvu za evropske integracije, Kancelariji za saradnju sa civilnim sektorom Republike Srbije, Agenciji za zaštitu životne sredine, ombudsmanu, predsedniku države, kao i premijerki.

Uporan pokušaj civilnog sektora da ostvari dijalog sa lokalnom samoupravom, na opštu korist svih građana, blokiran je čistom nestručnošću i samovoljoom pojedinaca, koji za takve postupke treba da snose odgovornost.

3 comments
0

Slične vesti

3 comments

Smederevac 01.04.2021 - 16:25

Dajem punu podrsku ne samo odrzavanjem ovakvih panela vec i konkretnih koraka ka resavanju ovog velikog problema naseg grada . Moram da naglasim da radnici JKP ulazu max.napore i sa vrlo skromnim ulaganjem Grada ne mogu sami da se izbore sa prob.odlaganja kom.otpada .Treba pod hitno naciniti strategiju i konkr.resenja -nema vise vremena za prazne price!

Reply
Ivana 02.04.2021 - 17:55

Šta fikus zna o vođenju grada ?

Reply
Ivica Savić 04.04.2021 - 09:07

Upravljanje komunalnim otpadom je složen problem ali je rešiv, i to je nešto što normalne zemlje rade već decenijama. Naša, smederevska situacija bi mogla da bude udžbenički primer kako ne treba raditi. Projekti za novu regionalnu deponiju su završeni još 2005. god. ali nije imao ko da ih realizuje. Izabrana lokacija u Jelen Dolu je uništena i sada da se dođe do nove lokacije i projektne dokumentacije ovima ovakvima ( bez Direkcije za izgradnju ) treba više od 5 godina. Sadašnja deponija je praktično planina koja je velika potencijalna opasnost, stotine divljih smetlišta po selima su još veća opasnost. A u gradskoj upravi svi blenu i čekaju da se stvar reši sama od sebe. Prirodno, ljudi koji o tome mnogo znaju nisu uključeni u proces rešavanja ovog problema. Ali krivi su oni koji su ovakvima dali poverenje da vode grad!

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!