Home InfoHronika Srpska premijera predstave „Brat“

Srpska premijera predstave „Brat“

by redakcija

Praktično, srpska premijera „Brata“ biće 12. avgusta, na sceni u Malom gradu Smederevske tvrđave, u okviru glavnog festivalskog programa.

Ova predstava učestvovaće ravnopravno sa svim ostalim pozorištima u konkurenciji za festivalske nagrade.

„Brat“, koprodukcijska predstava smederevskog pozorišta PATOS i Teatra Koreja iz Lećea, izvedena je tokom jula u sicilijanskim gradovima Skiača, Salemi i Marsala, u okviru festivala „Krug mitova“.

Do kraja avgusta, predstava „Brat“ igraće se još jednom pred italijanskom publikom, u mestu Aradeo blizu Lećea, gde je Teatar Koreja polovinom osamdesetih godina prošlog veka počeo sa radom, a prošle godine proslavio 10 godina na novoj sceni pozorišta u Lećeu. „Brat“ će se igrati pred važnim osobama iz sveta pozorišne umetnosti, kao što je Paolo Mađeli, koji je dvadesetak godina živeo i stvarao u Beogradu. Pored Mađelija, predstavu „Brat“ će gledati i Rade Šerbedžija.

Prema rečima Branislave Liješević, umetničke direktorke festivala „Tvrđava teatar“, „Brat“ nije samo predstava, „Brat“ je projekat, „Brat“ je misija.

„Projekat “Nomad scene“ i predstava “Brat“ predstavljaju jednu vrstu specifičnog pozorišnog poduhvata, koji je za cilj imao inkluziju marginalizovanih grupa u umetničke tokove, a kroz njih i u društvo, razbijanje predrasuda o manjinama u Srbiji, ali i u Evropi, jer je predstava imala veoma velik odjek u italijanskim gradovima u kojima se izvodila, posebno u onima koji su na listi prvih deset na polju diskriminacije – Napulj i Milano“, izjavila je Tanjugu organizator predstave Marija Aničić.

Projekat „Brat“ u septembru biće predstavljen i na 45. Bitefu, u okviru pratećeg programa, odnosno u okviru programa „Bitef Polifonije“. Zainteresovani će tada moći da pogledaju dva filma o ovom projektu. Jedan je iz 2009. godine, italijanskog autora Matije Soranca, snimljen u Skoplju gde je na XIV Bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana igran performans „Prosjačka opera“ na osnovu kojeg je kasnije nastala predstava „Brat“.

Drugi film je iz 2010. godine, autorke Dragane Bošković, teatrologa i urednice dramskog programa RTS-a, nastao u Lećeu, gde je „Brat“ igran u Teatru Romano, otvorenom prostoru starog grada.

U okviru prezentacije programa biće organizovan i razgovor autora projekta i izvođača sa zainteresovanom publikom.

Performans „Prosjačka opera“ već je igran uživo na „Bitefu Polifoniji“ 2007. godine, a ove godine Ljubica Beljanski-Ristić, urednica programa, pozvala je PATOS sa željom da pokaže kako se jedan projekat u međuvremenu razvijao i dokle se sa njim stiglo.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!