Home InfoHronika Rojevi insekata izazvali pometnju na autoputu

Rojevi insekata izazvali pometnju na autoputu

redakcija

Rojevi insekata pojavili su se duž autoputa Beograd-Niš. Kako za “Blic” prenose očevici, insekti su veličine komaraca i grupisani su u rojevima koji su visoki i po nekoliko metara. Najviše ih ima u blizini Smedereva, a najveća koncentracija insekata je na autoputu kod Velike Plane. Rojevi su nalik dimnim stubovima visokim i po nekoliko metara.

– Zatrašujući prizor! Kao ogromni oblaci ili stubovi dima. Kod Velike Plane se nalaze i sa leve i sa desne strane autoputa – kaže za “Blic” jedan od vozača čiji je automobil bukvalno ušao u oblak insekata zbog čega nije video put.
Za sada nema preciznih informacija o kojim je insektima reč. Vozači koji su se zatekli na licu mesta izašli su iz automobila i fotografišu rojeve.

Entomolozi, stručnjaci koji se bave proučavanjem insekata, kažu da su se najverovatnije insekti grupisali u stub zbog parenja, jer na kraju leta, početkom jeseni je njihovo doba za razmnožavanje. Oni navode da je i strujanje vazduha verovatno doprinelo ovako visokom stupu insekata.

Stručnjaci napominju da najverovatnije nema mesta panici i da to nije ništa što nenormalno u ovo doba godine. Međutim, oni nisu mogli da preciziraju o kojim insektima je reč, ali pretpostavljaju da su dvokrilci, slični komarcima.
– Normalno je da se jedinke drže u grupi, koje formiraju vihor. Verovatno pripadaju grupi dvokrilaca, ali ima toliko ovih grupa da je gotovo nemoguće na osnovu ove fotografije zaključiti o kojima je reč – kaže jedan od entemologa koji je dodao da još veliki broj faktora može da utiče na formiranje ovako visokog stuba.

Izvor: Blic

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!