Home Info Srednjoškolci razvijaju preduzetnički duh

Srednjoškolci razvijaju preduzetnički duh

redakcija

Smederevski srednjoškolci dobili su priliku da pored formalnog nastavnog programa uče i o preduzetništvu i da u praksi iskažu svoje preduzetničke sposobnosti.

U saradnji Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda i grada Smedereva, učenici ovdašnjih srednjih škola uključeni su u projekat „Mladi preduzetnik”. Nakon prvih radionica održanih u februaru, formirano je 18 timova sa tri do pet učenika. Najviše zainteresovanih dolazi iz Ekonomske škole, čak 12 timova, iz Tekstilno-tehnološke i poljoprivredne škole „Despot Đurađ” učestvuje četiri tima, iz Tehničke škole dva, dok se Gimnazija Smederevo nije prijavila.

Miljana Kravić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, smatra da je ovo dobra šansa za mlade Smederevce da uz pomoć škole koja je lider u oblasti preduzetništva, prepoznaju i iskažu kreativnost, veštinu komunikacije i preduzetnički duh, kroz nove metode učenja i nastavnu praksu koja se razlikuje od dosadašnje.

– Obrazovanje je temelj napretka u svakom društvu, a upravo uvođenje ovakvih sadržaja u zastareli formalni obrazovni proces jeste jedan od načina za stvaranje društvenog prosperiteta – kaže Kravićeva.

Juče je održana radionica na kojoj su odabrani timovi srednjoškolaca u radu sa profesorima iz Beograda učili da predstave svoj biznis plan. Buduće preduzetnike potom očekuje i susret sa predstavnicima najuspešnijih firmi koje posluju u Smederevu. 

– Uključivanjem ljudi iz realnog biznisa daćemo najveći doprinos ovom projektu. Zato ćemo na završnu ceremoniju, 22. marta, pozvati predstavnike kompanija Hestil, Kajzen, PKC, Meteh i druge da nam se pridruže i proglase najbolje timove koji će Smederevo predstavljati na takmičenju u Beogradu – kaže naša sagovornica.

Tri najuspešnija tima nadmetaće se sa srednjoškolcima iz još nekoliko srpskih gradova i opština koje su deo projekta, a pobednicima je obezbeđena besplatna školarina na Visokoj školi za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda.

Učenje kroz rad

Projekat „Mladi preduzetnik” ima cilj da srednjoškolce izvede iz školskih klupa, iz okvira formalnog obrazovnog procesa i prebacivanje fokusa sa teorije na procese učenja kroz rad i mentorski odnos sa nastavnicima.
Principi učenja baziraju se na kreativnom i inovativnom pristupu koji podrazumeva interaktivan odnos nastavnika i učenika, aktivno uključivanje učenika u proces učenja, objašnjava prof. dr Zvonko Brnjas, idejni tvorac projekta.

O.Milošević

Izvor: Politika

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!