Home InfoSport Srebrna medalja u Parizu za mlade veslačice iz Smedereva

Srebrna medalja u Parizu za mlade veslačice iz Smedereva

Redakcija

Na poziv Kancelarije za mlade Francuske i Nemačke (OFAJ/DFJW), a uz pomoć Veslačkog saveza Srbije, mladi veslači i veslačice iz Srbije uzrasta do 15 godina su u pratrnji 2 trenera učestvovali u projektu pod nazivom „Row to Olympics“ koji je ove godine organizovan u Francuskoj od 21 – 28. avgusta. Cilj projekta je razmena iskustava i veslača i trenera i potencijalno učešće na jednim od sledećih Olimpijskih igara, što govori i sam naziv projekta.

Projekat je osmišljen tako da su sportisti bili raspoređeni u 5 kampova širom Francuske u kojima su na treninzima i uveslavanjima proveli po 5 dana, a zatim su se pretposlednjeg dana svi okupili u Parizu na završnim takmičenjima. Veslači iz Srbije su zajedno sa po jednom ekipom iz Francuske i Nemačke trenirali u Gravelineu na obali Lamanša, a u ostalim kampovima su bili timovi iz Mađarske, Češke, Velike Britanije i Italije. Kao domaćini, Francuzi i Nemci su imali ekipe u svakom kampu, tako da je ukupan broj timova koji je uzeo učešće u ovom projektu – petnaest.

Veslali su se osmerci, na završnom takmičenju u Parizu najpre su ekipe bile mešanih nacionalnosti, a zatim su se takmičile svaka država za sebe. U generalnom plasmanu veslači iz Srbije su zauzeli drugo mesto i sa sobom doneli srebrno odličje. Još jednom se na delu videlo da je veslanje sport  koji u Srbiji i te kako ima potencijala, a o budućim rezultatima ovih mladih momaka i devojaka će se tek pričati.

Među 16 odabranih da uzmu učešće u ovom projektu našle su se i dve veslačice iz Smedereva, Anđelija Perović i Teodora Radulović.

„Ovo je zaista jedno nezaboravno iskustvo. Momci i devojke koji su sa nama bili u kampu u Gravelineu ostaće mi u dragoj uspomeni, naročito Nemice Jana i Eni i Francuskinja Mari sa kojima sam delila sobu, jer smo svi bili pomešani u smeštaju. Moju ekipu je Nemac Ingo, a naši treneri Milica i Miloš su trenirali druge ekipe. Jezik nam nije predstavljao problem, svi govorimo engleski, neko manje, neko više. Treninzi su bili naporni, a između treninga na vodi imali smo i razne sportske radionice na kojima smo učestvovali. Ova medalja mi je za sada jedna od najdražih, definitivno.“ – rekla je Anđelija Perović.

„Drago mi je što sam izabrana za put u Francusku. Druženje je bilo fenomenalno i sa našim veslačima i veslačicama sa kojima se poznajemo sa regata širom Srbije, ali i sa ostalima. Kamp je bio fenomenalan i sve je bilo odlično osmišljeno, tako da smo imali malo slobodnog vremena – uostalom, nije nam ni bilo potrebno, jer smo svi radili sve zajedno. Vratile smo se umorne, ali prezadovoljne.“- rekla je Teodora Radulović.

Srebrna medalja kojom su se okitile ove mlade devojke je još jedna potvrda da Veslački klub Smederevo u svakoj generaciji iznedri potencijalne šampione, a takvi klubovi ne treba da brinu za svoju budućnost. Na veslačicama i veslačima je da na ovakvim takmičenjima predstavljaju svoju zemlju u najboljem mogućem svetlu, baš kao što su to uradile Anđelija i Teodora zajedno sa ostalim devojkama i momcima iz Beograda, Zemuna, Pančeva i Zrenjanina.

 

foto: privatna arhiva

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!