Home InfoDruštvo Novi dokazi u postupku koji Pokret Tvrđava vodi protiv Kineskog HBIS-a

Novi dokazi u postupku koji Pokret Tvrđava vodi protiv Kineskog HBIS-a

Redakcija

Pravni tim Pokreta Tvrđava na čelu sa advokatima Ninom Nicović i Petrom Učajevim, posetili su Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu i izvršili uvid u predmet koji se tiče krivične prijave koju je Pokret Tvrđava, zajedno sa meštanima, podneo protiv kineske kompanije HBIS. Pokret Tvrđava tereti fabriku zbog krivičnog dela Zagađenje životne sredine za koje je zaprećena kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora.

’’Trenutni status predmeta je takav da tužilac i dalje sakuplja potrebne informacije, predmet je u predistražnoj fazi. Iako je pohvalna brzina kojom je tužilac krenuo da se bavi predmetom, Pokret Tvrđava smatra da je priloženo sasvim dovoljno dokaznog materijala i veštačenja stručnjaka, i da je vreme da se započne istraga i podigne optužnica protiv zagađivača koji ozbiljno ugrožava zdravlje građanima Smedereva’’ – navodi koordinator Pokreta Tvrđava Nikola Kolja Krstić.

Advokatica Nina Nicović navodi da su nadležni ’’preduzeli neke radnje i ne mogu reći da je to sporo postupanje. Do sada su korektno postupali. Međutim mi smo dali puno dokaza uz krivičnu prijavu da bi to omogućilo tužilaštvu da do sada krene sa preduzimanjem konkretnih dokaznih radnji kao što su saslušanja. Ima dovoljno dokaza po našem stručnom mišljenju da bi se sada prešlo u tu fazu, čime bi se omogućilo oštećenima da što pre dođu do suđenja odnosno do odluke’’.

U međuvremenu, Pokret Tvrđava je dobio rezultate analize mulja iz reke Ralje, koji je uzorkovan odmah ispod ispusta železare, i u njemu su otkrivene visoke koncentracije teških metala opasnih po zdravlje – kadmijum, olovo, bakar i cink. To će predstavljati dodatni dokazni materijal u eventualnim novim pravnim radnjama koje Pokret Tvrđava planira protiv zagađivača.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta ’’Podizanje prašine’’ koji Pokret Tvrđava sprovodi uz podršku organizacije CRTA i partnera. Stavovi izneti u tekstovima predstavljaju isključivo stavove Pokreta Tvrđava. #GrađaniImajuMoć

2 comments
0

Slične vesti

2 comments

Smederevac 31.08.2022 - 11:56

Predlazen da HBIS zakatanci fabriku i zajuri 5500 radnika pa cemo imati jedan divan i cist grad -koji ce naravno izumreti posle godinu dana !

Reply
Perverzni traktorista 01.09.2022 - 17:07

Me znam da li se može spektralnom analizom i drugim naprednjačkim metodama tog mulja utvrditi koliko je njemu zaslužna Američka firma USS a onda i naši političari i Direktori koji su napravili fabriku nekadašnji MKS . Slutim da će posthumno Josip Broz da dobije 500 godina tako da se može prošetati iz Kuće cveća do Centralnog zatvora u sarkofagu.

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!