Home Zanimljivosti Srbija ima imidž zemlje bez GMO

Srbija ima imidž zemlje bez GMO

redakcija

Srbija treba da zadrži sadašnje propise i imidž zemlje bez genetski modifikovanih organizama, što će nam omogućiti i bolju poziciju na izvoznim tržištima.

"Treba prepustiti velikima (EU i SAD) da se dogovore oko ''svih tih novih tehnologija'', a mi ne treba da žurimo", izjavio je sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Milan Prostran.

On smatra da po tom pitanju moramo više da konsultujemo pre svega naše naučnike koji se bave genetskim inženjeringom i molekularnom biologijom. 

Prostran je primetio da se "tek po neko od njih oglasio u našoj javnosti u poslednjih par meseci, ali u svakom slučaju, treba i njihov stav saslušati". 

On je podsetio da je Srbija donela svoje zakone o zabrani proizvodnje i prometa GMO, osim za eksperimente u nauci, ponovivši da treba da se drži svojih propisa i zakona. 

Iako je mišljenja da "ćemo verovatno morati da se ponašamo kako se jednog dana bude ponašao, ceo svet i EU", on je ponovio da ipak treba sačekati. 

"Treba dati šansu našim proizvođačima da ostvare što bolju prodaju i naprave veći profit, a vreme će pokazati šta će te nove tehnologije dati i da li će njihova budućnost da osvoji čitav svet", zaključio je Prostran.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!