Home InfoDruštvo Spisak “prestupa” koje je napravio direktor Gimnazije

Spisak “prestupa” koje je napravio direktor Gimnazije

redakcija

Povodom spekulacija u javnosti i nedovoljnog informisanja građana Smedereva rečilo smo da razotkrijemo kakve je to prestupe učinio Milutin Vučković smenjeni direktor Gimnazije. 

U saopštenju za javnost, kolektiv Gimnazije u Smederevu podseća i na ono što je prethodilo njihovoj odluci da stupe u štrajk. 

Oni su na glasanju u septembru pružili apsolutnom većinom podršku Milutinu Vučkoviću kao kandidatu za direktora i u skladu sa tim ga je Školski odbor za direktora i imenovao.  

„Od tog trenutka, počinju tendenciozni pokušaji da se Vučković razreši funkcije: gradska inspekcija najpre brzometno predlaže razrešenje direktora zbog „nepravilnosti pri konstituisanju Školskog odbora“. Pri tome su zanemarena bar tri proceduralna koraka koja bi morala prethoditi ovakvom „rešenju“.“, navodi se u ovom saopštenju.

Koje su zaista greške u radu dovele do smene mr Milutina Vučkovića sa mesta direktora ove renomirane institucije?

1. Ogrešenje o „pravilnost“ pri konstituisanju Školskog odbora tiče se odluke  direktora da za izbor predsednika ovog tela konsultuje Nastavničko veće. Ova praksa nije navedena u pravilnicima, mada se nezvanično podrazumeva da u konstituisanju ovog tela bitnog za rad škole, mišljenje Veća nastavnika ima težinu. 

2. Osim ovog razloga, inspekcija navodi i sledeći:  direktor je, pored svojih poslova, zadržao i 4 časa nedeljno kao profesor, koje je obavljao ne primajući nadoknadu za to (pri čemu je uštedeo značajnu sumu novca državnom budžetu). Gimnazijski profesori ističu apsurdnost ove inspekcijske odluke, navodeći sledeći primer: profesor muzičke škole u Požarevcu nagrađen je Svetosavskom nagradom, a u obrazloženju, između ostalog, stoji i da je godinama besplatno držao časove! 

3. Građevinska inspekcija je, zatim,  ustanovila da jedna učionica nije dovoljno bezbedna za rad. Javnost ne zna da lokalna samouprava nije odobrila isplatu sredstava za saniranje te učionice. Ono što profesori ove škole naglašavaju je da lokalna samouprava godinama zanemaruje svoju zakonsku obavezu da finansiraju učešće učenika na takmičenjima, kao i da školi nije uplatila ni sredstva za: nabavku sredstava za održavanje čistoće i lične higijene, prevoz radnika, grejanje. Pitanje isplaćivanja jubilarnih nagrada, kao i izostavljanje učenika Gimnazije sa spiska onih koji treba da dobiju Svetosavsku nagradu, detalji su koji zaposleni u ovoj školi ističu kao primere nispunjavanja zakonskih obaveza lokalne samouprave prema ovoj instituciji.

"Kao epilog svega, razrešava se dužnosti onaj koji sve to sa uspehom amortizuje i uspešno vodi školu", naglašavaju štrajkači za SDCafe. Cilj borbe koju vode, kažu, nije da se odbrani jedan čovek, već princip.

U tom duhu, oni jednoglasno pružaju ovakav drastičan otpor nepravdi, koji će potvrditi svojom protestnom šetnjom i skupom, najavljenom za utorak u 12h, za čije odobrenje očekuju potvrdu u toku današnjeg dana. 

 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!