Home InfoDruštvo Smederevski sokolari

Smederevski sokolari

by redakcija

Sokolarstvo nije mnogo zastupljeno u Srbiji i uglavnom se posmatra kao hobi. Međutim, uzgajanje i treniranje sokolova je takođe i ozbiljan posao. Porodica Popović iz Smedereva u sokolarstvu vidi priliku za uspešan biznis.

Sivi soko je najbrži živi stvor na planeti. Prema plenu se obrušava sa 400 kilometara na sat. On je gospodar neba.

Bojan Popović, sokolar iz Smedereva, ističe da piloti na "migovima 29" ne mogu da naprave takve zaokrete. "Recimo, oni mogu sa onim G odelima da odrade do 9G, a ova ptica radi 30G", navodi Popović.

Gospodar neba ipak ima svoje gospodare na zemlji – sokolare. Popovići iz Smedereva uzgajaju sokolove i jastrebove.

Sokolarstvo jeste ljubav prema ovim veličanstvenim pticama, ali je i ozbiljan posao.

Ana Popović, Bojanova snaja, smatra da je sve to u Srbiji još uvek novo jer ljudi malo znaju za bio-zaštitu.

Vole vas samo dok ih hranite

Za angažovanje svog sokola za, na primer, rasterivanje čvoraka koji mogu da opustoše vinograd, naplaćuju do dvadeset posto vrednosti potencijalne štete.

"Mi dolazimo sa timom ptica, postavljamo čeke i onda u periodu kada te voćke sazrevaju čuvamo te plantaže, i u periodu berbe", priča Bojan Popović.

Sokolovi, u zavisnosti od vrste, koštaju od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra. Ali, svima je zajednička jedna osobina – vole vas samo dok ih hranite.

"Oni razmišljaju – ako mi možemo kod čoveka, da bez ikakvog truda uzmemo parče mesa, zašto da ne budemo sa njim, jer na taj način ćemo lakše preživeti. I mi koristimo tu njihovu inteligenciju da bismo ih trenirali za lov", objašnjava Popović.

Sokolovi i jastrebovi "rade" i kao vazdušno obezbeđenje aerodroma od drugih ptica koje mogu ugroziti avione.

Popovići ne očekuju da postanu šeici kojima su sokolovi uglavnom sredstvo za lov i statusni simbol, ali su hrabro poleteli u biznis.

 

Autor: Novica Savić / rts

Izvor: RTS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!