Home Info Smederevo hoće deo imovine železare

Smederevo hoće deo imovine železare

redakcija

Skupština Smedereva formirala je radnu grupu za popis imovine železare. Grad će od Vlade tražiti da deo imovine od značaja za grad vrati Smederevu bez naknade.

Potražuje se deo stečajne mase "Sartida", ali i deo prodat "Ju-es stilu".

Naredne godine navršava se 100 godina od začetka prerade železa i više od pola veka od gradnje Nove železare 1963. godine, od kada je i počelo poklanjane društvene imovine metalurškom gigantu.

"Ju-Es stil" je kupio železaru sa čeličanama i valjaonicama na oko 300 hektara. U paketu je išla i Stara železara, fabrika "Spin", industrijska luka, deo carinske zone od 21 hektara.

Dobar deo imovine grada godinama je knjižen na "Sartid". Kada je kombinat otišao u stečaj, a potom privatizovan, "pola" grada je pripalo stečajnoj masi, a druga polovina "Ju-Es stilu".

Sada je država preuzela železaru, pa u Smederevu vide dobru šansu da se deo te imovine vrati. Međutim, šta je sve sada u posedu države, teško je reći.

“ Kroz stečaj i posle privatizacije otkinut je dobar deo grada. Ne znam ni sam šta sve. Radna grupa trebalo bi da sačini popis imovine koja je prodata "Ju-es stilu", kako bi mogli da tražimo da se deo vrati gradu pre buduće prodaje strateškom partneru. Mada smo u skupštinskom zaključku stavili da to Vlada prenese bez naknade, ne treba bežati da grad ponešto od toga i kupi, praktično otkupi svoje” , kaže Branče Stojanović, predsednik smederevske Skupštine i zamenik predsednika Skupštine novoformirane firme "Železara Smederevo".

Grad je nedavno javno nudio 200 miliona dinara za otkup dela imovine iz stečajne mase "Sartida", koji ni posle čitave decenije nije okončan. U toj imovini je fudbalski klub, stadion, Veslački klub, plac u centru grada, pored zgrade gradske uprave, naselje sa stanovima "Vinogradi Carina".

Za oko 4.500 radnika Smederevske železare petak je bio poslednji radni dan pred odlazak na dvonedeljni odmor ili plaćeno odsustvo. Ovakvu odluku doneo je novi v. d. direktora Vukoica Šćekić, procenivši da zbog zastoja u dotoku sirovina Dunavom, zbog leda i padavina, železara nema dovoljno zaliha da nastavi proizvodnju.

Zbog toga je u sredu uveče i druga visoka peć napunjena koksom i stavljena na „tihi hod”, a radnicima je poručeno da mogu da biraju između godišnjeg odmora i odsustva za koje će primati 60 odsto od plate.

Na poslu će ostati radnici proizvodnje koji će kontrolisati tihi hod na obe peći i štititi opremu od zamrzavanja i oštećenja kao i jedan broj radnika obezbeđenja i administracije. Procena je da neće raditi više od 600 do 700 ljudi.

Dok sindikalci uglavnom smatraju da je do ovakvog koraka došlo zbog nepovoljnih vremenskih prilika, među radnicima se javila doza sumnje. Neki strahuju da je nevreme samo izgovor, te da će uslediti potom i rigorozniji potezi.

Na drugoj strani veruju u državu.

“Ovo je iznuđen potez jer je nevreme razlog što nemamo čime da radimo. Sve zavisi do kada će ovo da potraje, ali nema razloga za brigu. Sudeći prema meteorološkim prognozama, ne bi trebalo duže od 15 dana da bude obustavljena proizvodnja, a posle nastavljamo po starom” , optimističan je Dragan Milovanović iz ASNS.

Izvor: B92

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!