Home InfoPolitika Smederevo dobilo gradonačelnicu

Smederevo dobilo gradonačelnicu

by redakcija1

Odlukom većine odbornika, Smederevom će u narednom periodu, ponovo rukovoditi žena. Kandidaturu Jasmine Vojinović za tu poziciju podržao je 41 odbornik.

Vojinovićeva je osnovnu školu završila u Lugavčini, u kojoj, s obzirom na to da je nastavnik razredne nastave, radi od 1993. godine. Od 2016. do 2020. bila je član Gradskog veća, od 2020. do 2022. savetnik gradonačelnika i koordinator za saradnju sa odborničkim grupama u Skupštini Grada Smedereva.

Od kraja oktobra prošle godine pa praktično sve do danas, obavljala je funkciju predsednika Privremenog organa grada Smedereva.

Ujedno, četiri godine je bila poverenik Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Smederevu, a od marta prošle godine izabrana je za predsednicu.

Najpre se zahvalila svima koji su glasali za listu na kojoj je i ona, ali i svima koji su glasali za druge opcije, kao i onima koji nisu ni izašli na birališta. Time su, kako je poručila, dali jasan signal da je potreban posvećeniji rad i veći angažman jer sugrađane interesuju samo rezultati rada.

Čast mi je da budem gradonačelnik Smedereva, a svesna sam da je to ujedno i velika odgovornost. Rođena sam i živim na selu, ali prepoznajem šta su zajedničke potrebe svih građana bez obzira na to gde stanuju.

Sa svojim saradnicima nastojaću da radim marljivo kako bi naš grad, 11 gradskih i 27 seoskih mesnih zajednica učinila pristojnim mestima za život i rad.

Pred nama su brojni zadaci, ni malo laki, veliki izazovi. Biće potrebno uložiti dosta vremena, napora i ljubavi da naše Smederevo ponovo dovedemo na pripadajuće mesto među većim gradovima Srbije.

Nastavićemo sa realizacijom svih započetih projekata, završetak izgradnje transfer stanice, čime rešavamo dugogodišnji ekološki problem skupljanja otpada ne samo iz grada već iz svih seoskih sredina.

Prioritet su poslovi na zameni kotlarnica koje će ubuduće umesto mazuta korititi gas. Zbog mladih generacija koje dolaze, a i svih nas, moramo se još više posvetiti rešavanju pitanja iz oblasti zaštite životne sredine. Naš cilj je da podstaknemo privredni rast i zato je potrebno stvaranje povoljnog okruženja.

Smatram da su privrednici koji posluju u našoj lokalnoj sredini najznačajniji segment bez obzira na to da li su mala ili srednja preduzeća, firme sa obimnijom proizvodnjom ili zanatlije. Sredstvima iz oporezivanja punimo gradski budžet, a jačanjem kapaciteta privrede dolazimo do novih radnih mesta i smanjenja broja nezaposlenih. Njihov uspeh je uspeh grada Smedereva i zato moramo uvek biti tu za njih.

Među značajnim poslovima je obimniji obuhvat grada kanalizacionom mrežom i obezbeđivanje kvalitetnijeg vodosnabdevanja u delovima koji su bili zapostavljeni, posebno moravskim selima – kazala je Jasmina Vojinović u svom prvom obraćanju nakon što je izglasana za gradonačelnicu.

Kako je dodala, rešavanje problematike u oblasti putne infrastrukture, unapređenje rada javnih preduzeća u pružanju usluga korisnicima jer svi moramo biti na usluzi građanima, takođe su među prioritetima.

Ujedno, u planu je dalja rekonstrukcija i opremanje objekata za obrazovanje, vrtića, kao i veća podrška roditeljstvu, ali i u oblasti zdravstva.

Insistiraću na boljoj saradnji sa resornim ministarstvima kako bi buduće značajne projekte lakše i bolje realizovali jer pomoć Vlade i njenih ministara u prethodnom periodu osetili su mnogi gradovi širom Srbije. Sada je vreme da i Smederevo stavimo na listu prioriteta – poručila je Vojinović.

Ona je, prethodno, za svog zamenika predložila Vladimira Nešića koji je, kako se navodi u biografiji, po zanimanju diplomirani ekonomista, a već 27 godina je zaposlen u „Lasti“. U dva mandata je bio odbornik, a u drugom i šef odborničke grupe SNS u Skupštini.

Diskusija je poduže trajala. Odbornici iz redova opozicije su izneli zamerke zbog toga što je sednica i sazvana i počela (a i trajala), a da im nisu dostavljeni konkretni predlozi i biografije ljudi za koje se danas glasalo. Time je, kako su kazali, onemogućena bilo kakva kvalitetna rasprava jer sve do početka Skupštine nisu znali ni ko su kandidadti ni za šta su predloženi.

Bilo je i primedbi u vezi sa tim da se poziva na glasanje bez prethodnoh iznošenja i kandidovanja političkog programa za Smederevo (Jasmina Vojinović je to uradila tek nakon što je izabrana), kao i da su predlozi za gradonečlnika i zamenika „nastavak priče po starom“ jer je reč o osobama koje su već bile u prilici da odlučuju.

Istovremeno, opozicija smatra i da je upitan izbor nekih članova Gradskog veća zbog toga što se oni nalaze na direktorskim mestima u javnom sektoru pa su u sukobu interesa jer ne mogu objektivno da kao većinici, donose odluke koje se tiču oblasti i preduzeća u kojima su i sami već angažovani.

 

 

 

Slične vesti

9 comments

Ja 05.02.2024 - 16:07

no koment

Reply
Godo 05.02.2024 - 19:23

Saćete videti kako se vozi…

Reply
Smederevac 05.02.2024 - 20:19

Zgranut.

Reply
Manager 06.02.2024 - 09:40

puno uspeha u ime celog grada

Reply
RealView 06.02.2024 - 19:59

GRADONACELNICE GRAD NAM SMRDI !

Reply
Sojic 07.02.2024 - 13:40

Sin Pere Mange predsednik skupstine,vozac atobusa Stara-Nova,zamenik gradonacelnkia??!?!?!?!
Smederevo je ispod dna

Reply
Sojic 07.02.2024 - 13:41

Nije ni sto sto se gradom osecaju fekalije

Reply
Phoenix 07.02.2024 - 14:14

Jad i tuga…što pre treba bežati iz ovog grada, nažalost.

Reply
Mirjana 12.02.2024 - 17:58

Puno uspeha i nadamo sredjivanjutj. Asfaltiranje penzionerski. Naselja na Se jaku sto zbog starijih ali vise zbog dece ibeba kojih je vise, da ne bi lomili noge i decija kolica!!!

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!