Home Info Smederevke prve na Sajmu etno hrane

Smederevke prve na Sajmu etno hrane

by redakcija

01.decembar 2010.

Predstavnice dvadeset gradskih i seoskih aktiva žena osvojile prvo mesto u revijalnom delu Sajma etno hrane.

 

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i uz podršku Ministarstva trgovine i usluga i ove godine na Beogradskom sajmu održana je manifestacija "Etno hrana". Ulaganjem u agrar pomaže se ukupnom razvoju Srbije a ovaj Sajam je prilika da se predstave domaći prehrambeni proizvodi. To je izuzetno važno zbog zaštite geografskog porekla i pretvaranja malih proizvođača u veće i kvalitetnije. Etno hrana je mnogo više od hrane, ona otkriva običaje, navike, recepture nekada starih jela a sada specijaliteta, čulo se na Sajmu etno hrane. Svoje proizvode predstavilo je oko tri stotine učesnika, a moto ovogodišnje manifestacije bio je " Utemeljenje robne marke etno proizvoda".

Revijalni deo takmičenja na Sjmu "Etno hrana" organizovao je i ove godine Magazin "Praktika". Žene iz Smedereva bile su najoriginalnije i za svoja obredna peciva, sitne koleče i predjela osvojile prvo mesto. Najlepšu dečju tortu napravila je naša sugrađanka Katarina Brkić.
Njih su juče, trećeg dana Sajma, posetili i čestitali im na uspehu, predstavnici lokalne samouprave.
Predrag Umičević, gradonačelnik Smedereva istakao je da u Smederevu postoji inicijativa da i mi budemo autori takve manifestacije i zahvalio se predstavnicama aktiva žena uz napomenu da su one i ovoga puta bile ambasadori kulture.
Olivera Marković, pomoćnik gradonačelnika za kulturu čestitala je učesnicama na entuzijazmu i želji da svoje umeće pokažu na Sajmu. Markovićeva je takođe konstatovala   da etnologija i etno hrana nisu u prvom planu te da na tome treba raditi ubuduće.
Mirko Radošević, predsednik UO Fonda za razvoj poljoprivrede rekao je da će u naredna dva meseca u Vodnju početi da radi sušara Udruženja voćara Zlatno brdo , što će doprineti razvoju male privrede i stvaranjem brenda smederevsko suvo voće.
Fond za razvoj poljoprivrede finansirao je učešće žena na Sajmu etno hrane sa 80.000 dinara. Sajam Etno hrane posetili su član Gradskog veća Mirko Đurić, direktor Fonda za razvoj poljoprivrede i Predrag Milošević koodinator Kancelarije za ruralni razvoj .

Izvor: Grad Smederevo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!