Home InfoDruštvo Smederevci „provetrili“ Smederevo i uputili zahteve lokalnoj samoupravi

Smederevci „provetrili“ Smederevo i uputili zahteve lokalnoj samoupravi

redakcija

Udruženje Pro.Tok21 (inicijativa Crveni bedževi) organizovalo je u Smederevu 5. 2. 2020. protestni skup i šetnju građana pod nazivom „Borba za čist vazduh: Provetravanje Smedereva“ kojom se pozivaju nadležni na hitno reagovanje po pitanju alarmantnog aerozagađenja u gradu. Ovaj protest deo je združene akcije Borba za čist vazduh, u kojoj učestvuje više od 20 zagađenih gradova Srbije, a u organizaciji lokalnih inicijativa – zacistvazduh.org

Građanski skup počeo je u 18 časova, nakon čega su organizatori pozvali sugrađane da zajedno prošetaju Ulicom kralja Petra, do zgrade Gradske uprave, gde su pročitani zahtevi prema lokalnoj samoupravi.
Transparentima i simboličnim provetrilicama – papirnim „vetrenjačicama“- građani su simbolično provetrili vazduh u Smederevu i iskazali svoj protest zbog nedovoljnog činjenja nadležnih po pitanju zagađenja vazduha.

Među zahtevima koje ispred zgrade Gradske uprave pročitao jedan od članova inicijative nalaze se kratkoročni (obaveštavanje građana, zaštita dece i ugroženih, i drugi), kao i dugoročni zahtevi (olakšavanje priključivanja na gas za sve građane – subvencijama i smanjenim procedurama, konverzija gradskih kotlarnica sa mazuta na eko goriva, semafor koji javno obaveštava kad je zagađenje najveće, pošumljavanje). Posebnu pažnju u zahtevu građana, koji su predati Gradskoj upravi, građani su posvetili hitnim zahtevima koje LS može odmah da učini: konverzija dve kotlarnice za koje Grad već ima projekat, sredstva iz budžeta za subvencije građanima za priključak na gas, postavljanje semafora zagađenja, kao i pošumljavanje 1000 stabala u dolazećoj sezoni.

Na kraju skupa, građani su u parku ispred Gradske uprave ostavili jednu provetrilicu, kao podsećanje da je ozbiljnije provetravanje Smedereva neophodno.

Izjave organizatora:

„Potrebno je da naležni shvate da građani neće odustati od ove teme, jer je čist vazduh pravo svih nas. Ovo nije nikakva politička tema, i važno je da se preduzimaju koraci što hitnije, jer je problem složen i dugo se rešava“, kaže jedan od organizatora skupa Dušan Vulić.

„Iako smo institucionalno krenuli u borbu i pritisak prema nadležnima da se sprovode oni koraci koji su mogući u ovom trenutku, izgleda da je potrebno da građanskom šetnjom potvrdimo da smo u ovoj nameri ozbiljni. Mi nećemo odustati dok vazduh u Smederevu ne bude potpuno čist“, kaže Nataša Rašković  iz udruženja Pro.Tok21.

„Odlučili smo se na ovaj korak – učešće u združenoj akciji preko 20 gradova Srbije, Borba za čist vazduh – jer smatramo da rešenje ovog problema može da se ubrza sa vrha države, i da je zato važno da učvrstimo mrežu civilnih organizacija i inicijativa širom Srbije“, rekao je Dragan Nedeljković, jedan od pokretača inicijative Crveni bedževi u okviru udruženja Pro.Tok21.

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!