Home Info Veljko Nenadić nastavlja sa uspesima

Veljko Nenadić nastavlja sa uspesima

redakcija

Veljko Nenadić, rođen je 01.08.1998. godine u Smederevu. Završio je klavirski odsek srednje muzičke škole „Kosta Manojlović“ Smederevo, , kao djak generacije. Od 2017. godine studira kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Akademika Isidore Žebeljan.

Do sada je na većini takmičenja za kompoziciju osvajao prva mesta, oko 30, a najznačajnije nagrade su: Četiri pobede 2013,  2014, 2015.  i 2017. godine na takmičenju „Golden Key Piano Composition Competition“ u Americi i drugo mesto 2016. godine. Prvo mesto u Španiji 2013. godine na takmičenju „Fidelio Musica“, bez starosnog ograničenja, kao i finala 2017 i 2018. Prvo mesto na "Festivalu slovenske muzike" 2015. godine u Moskvi. Na medjunarodnom takmičenju "Donne in Musica" poslao je 4 kompozicije, i za sve dobio prve nagrade. Tri puta je osvojio prvu nagradu na republičkom takmičenju mladih kompozitora „Fedemus“ u Beogradu. Ove godine osvojio je i zlatnu medalju na internacionalnom takmičenju kompozitora – izvođača "Otis Reading" u Sloveniji. Pored brojnih nastupa u Srbiji, Veljko je nekoliko puta nastupao u dvorani „Ehrbar Hall“ u Beču,. Nastupao je u Moskvi 2015 i 2016. Godine. 2015. nastupao je na najvećem domaćem jazz festivalu "Nishville", kao jedan od 4 pobednika na konkursu mladih jazz pijanista. Takođe ove godine nastupio je u februaru u Novom Sadu, na promo vikendu Piano City-ja, kao i u septembru na festivalu.

 Jedan je od retkih pijanista koji na klavirskim takmičenjima izvode sopstvene kompozicije i to sa velikim uspehom. Dobitnik je specijalne nagrade za najperspektivnijeg mladog kompozitora Udruženja ljubitelja umetničkog stvaralaštva. 

Krajem 2016 godine izašao je njegov prvi samostalni CD u izdanju World music asosijacije Srbije pod nazivom "Igra za Frulu i Klavir" zajedno sa frulašicom Nedom Nikolić, a Veljkova kompozicija "Istočni vetar" nalazi se na kompilaciji najznačajnijih muzičara Srbije "world music" orijentacije, koji je predstavljen na najvećem svetskom festivalu world muzike "Womex" u Budimpešti 2016 godine. Zajedno kao duo, Veljko i Neda osvojili su nekoliko najznačajnih nagrada za kamerno izvođenje. Naime 2015 osvajaju Gran pri na festivalu Slovenske muzike u Beogradu. Nakon mesec dana na finalnom takmičenju u Moskvi, pobeđuju sve slovenske zemlje i osvajaju Gran pri u Moskvi u konkurenciji kamernih sastava. Takođe dobitnici su i Gran prija na festivalu muzičkih talenata u Sremskim Karlovcima. Iza sebe imaju veliki broj samostalnih koncertnih nastupa, kao i nastupa na brojnim festivalima World muzike.

Veljko je kompozitor muzike za dokumentarne serijale "Zadnja kuća Srbija, Prva kuća Srbija i Gost" koji su se nedavno prikazivali na RTS-u.

U Veljkovom opusu pretežno dominiraju klavirske kompozicije, ali pored toga komponuje i dela za kamerne ansamble, horove i orkestre. Veljkovu muziku možemo okarakterisati kao mix moderne klasične i jazz muzike, ponekad sa primesama tradicionalne muzike.

 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!