Home InfoŠkolstvo Škola “Jovan Jovanović Zmaj” obeležila 155 godina postojanja

Škola “Jovan Jovanović Zmaj” obeležila 155 godina postojanja

by redakcija1

“Zmajevu”, i đaci i nastavnici opisuju kao školu sa dušom i tradicijom. Bila je to škola čuvenog Branilava Nušića. Menjala je, kroz dugu istoriju nazive i mesta na kojima se nalazila, a danas je to jedna u nizu savremeno opremljenih ustanova sa specifičnim motom: “Kod nas je učenje ozbiljno zabavno”.

Takođe, ova škola je prepoznatljiva i po negovanju tolerancije i uvažavanja različitosti, što su i prilikom ove svečanosti, još jednom poručili i pokazali rukovodstvo, koletiv, učenici i učenice.

Pripremili su raznovrstan program tokom koga su pevali, plesali, kazivali stihove, glumili uz veliku podršku mnogobronih roditelja i gostiju.

Za uspehe u šahu koji je takođe jedna od aktivnosti po kojoj se Zmajevci ističu u odnosu na druge, nagrađeno je više đaka.

Takođe, pokloni su uručeni i najuspešnijima na literalnom i likovnom konkursu povodom 570 godina od prenosa moštiju Svetog Luke koji je organizovala istoimena smederevska crkva.

Prvi dani škole sežu u drugu polovinu 19. veka. Tada se, usled povećanje broja stanovnika Smedereva osetila potreba za još jednom školom. Zato je početkom 1868. godine načelnik smederevskog okruga obavestio Ministarstvo prosvete i crkvenih dela o nameri da se osnuje još jedna škola i to “u gornjem kraju varoši” kako bi bila što bliže deci koja tu žive i kojoj je Donja škola daleko.

Prvih decenija, najviše problema je bilo po pitanju obezbeđivanja školskog prostora. Zato je 1931. sagrađena tada nazvana “Nova škola” kod Gornje vage. Imala je osam učionica i dve kancelarije. Dečaci su nastavu imali u prizemlju, a devojčice na spratu.

Septembra 1956/57.godine dobija naziv Osmogodišnja škola Jovan Jovanović Zmaj, a sadašnji naziv, tri godine kasnije.

Tada je imala 22 odeljenja, radilo se u tri smene, a pošto nije bilo prostora za toliki broj učenika, deo nastave ponekad bi bio organizovan u sali Doma kulture na Slaviji.

 Zbog toga su i započeti radovi na izgradnji nove zgrade u koju je preseljena 1985. a u kojoj je sada Ekonomsko – trgovinska škola jer, se pre nekoliko godina, “Zmajeva” vratila tamo gde je sve i počelo – kod Gornje vage.

Takođe, nedavno je urađen i promo video škole koji se može pogledati na ovom linku.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!