Home Info Skladište „Petrol LPG“ sad po propisu

Skladište „Petrol LPG“ sad po propisu

by redakcija

Uprkos prvobitnoj tvrdnji nadležnih u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture da postoje nedostaci u vezi sa skladištem gasa kompanije „Petrol LPG“, komisija osnovana sa zadatkom da nedostatke utvrdi ustanovila je da je sve urađeno po propisima. Komisija predlaže da se skladištu izda upotrebna dozvola.

Kontradiktorne ocene zakonitosti skladišta, koje dolaze sa istog mesta, podgrevaju sumnje da u ovom poslu ima i brljotina i zaštićenih.

Ministarstvo je prvobitno konstatovalo i saopštilo da plan „Petrola LPG“ za gradnju 20 skladišta tečnog gasa, za koji samo tri imaju građevinsku dozvolu, ima nedostataka.

U zapisniku komisije ministarstva posle kontrole, u koji su „Novosti“ imale uvid, tvrdi se da je objekat izgrađen u skladu sa građevinskom dozvolom u postupku legalizacije, da radovi zadovoljavaju standarde, da su objekti u skladu sa tehničkom dokumentacijom i da je izvršeno geodetsko snimanje. Komisija je predložila da se izda upotrebna dozvola za 17 rezervoara koji su u njihovoj nadležnosti.

Druga nelogičnost je Plan za detaljnu regulaciju (PDR) za ovu lokaciju.

Inspekcija ministarstva predložila je stavljanje van snage plana detaljne regulacije i poništavanje lokacijske i građevinske dozvole koje je izdala lokalna samouprava. Inspekcija tvrdi da PDR nije donet u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Planom generalne regulacije, zbog čega je zahtevala zabranu primene.

Međutim, u ovom ministarstvu tvrde da je PDR po slovu zakona.

– Nijedna od navedenih pritužbi ne može biti razlog za poništaj PDR-a i plan treba da ostane na snazi. Samim tim i lokacijska dozvola, koju je organ lokalne samouprave izdao, ostaje na snazi – saopšteno nam je u ministarstvu.

Postoje, ipak, kako ih nadležni zovu, neusaglašeni elementi u PDR-u i planu višeg reda, te se predlaže njihovo „usaglašavanje i usvajanje kada se budu razrađivale zasebne celine“.

Dok se čekaju poslednje dozvole za postrojenje koje od početka prate kontroverze, stiže još jedna zbunjujuća vest.

Grad Smederevo podneo je ovdašnjem tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Vladana Cvetkovića, inspektora MUP-a koji ima status uzbunjivača javnosti. Cvetković je od Agencije za borbu protiv korupcije dobio status nakon što je podneo više prijava protiv nadležnih državnih i gradskih organa zbog sumnje u nezakonitosti oko LPG skladišta.

Krivičnu prijavu protiv „uzbunjivača“ zbog uzmemiravanja javnosti, tužilac je odbacio kao neosnovanu, nezvanično saznajemo.

 

BEZ REZULTATA

LPG skladištem bavila se i policija. Podneto je više krivičnih prijava. Postupci pred smederevskim i specijalnim tužilaštvom, kako saznajemo, još su u fazi provera navoda krivičnih prijava.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!