Home Zanimljivosti Seks, abortus, ljubav i kontracepcija u Srbiji

Seks, abortus, ljubav i kontracepcija u Srbiji

by redakcija

Žene u Srbiji vode ljubav češće od evropskog proseka, četvrtina redovno praktikuje najnepouzdanije metode kontracepcije – plodne dane i prekinut snošaj a abortus je i dalje metoda planiranja porodice.

 

O seksualnosti, kontracepciji, abortusu i odgovornom odnosu prema partneru govori specijalista ginekologije i akušerstva, dr sci med. Zoran Stanković, šef Odeljenja za dečju i adolescentsku ginekologiju Instituta za majku i dete Srbije "dr Vukan Čupić." 

Nedavno se u javnosti pojavilo istraživanje o seksualnim navikama žena u Srbiji. Kako vi vidite rezultate ovog istraživanja, kao neko ko je svakodnevno u kontaktu sa mladim ženama Srbije? 

– Ova vrsta istraživanja uvek izaziva radoznalost polno aktivnog stanovništva i onih koji su to bili o pitanjima koja su postavljana i dobijenim odgovorima. Na osnovu ličnog iskustva većina nas onda procenjuje sebe u odnosu na prikazane rezultate. Iz stručnog ugla nama su prevashodno interesantni podaci o korišćenju zaštite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, koje poredimo sa iskustvom iz ambulante. 

Iako građanke Srbije imaju seksualne odnose, za nijansu, češće od evropskog proseka, zašto čak četvrtina ispitanih koristi najnepouzdanije metode kontracepcije – prekinuti snošaj i računanje plodnih dana? 

– I dalje veliki broj parova ne koristi redovno savremene metode kontracepcije. Ono što posebno zabrinjava je da značajan broj parova ne koristi zaštitu kada ne planira potomstvo ni posle namernog prekida trudnoće. Brojne zablude o kontracepciji koje se prenose generacijama doprinose da neki parovi i dalje prekinut odnos i brojanje plodnih dana smatraju zaštitom. Ovom anketom se pominje četvrtina žena koje koristi ove nepouzdane metode, ali se u praksi čini da ih je više. 

Čini se da žene u Srbiji najređe za kontracepciju koriste anti-bebi pilule koje su, kada je sprečavanje trudnoće u pitanju, najpouzdanije. Šta je razlog tako loše reputacije ove kontraceptivne metode u Srbiji? 

– Prevashodno se nalazi u bežanju od obaveze redovnog uzimanja i odgovornosti za planiranje potomstva bez manipulacije. Ako želimo da se zaštitimo od neželjene trudnoće svakako ćemo naći adekvatan način. Ako ne želimo zaista da se zaštitimo, naći ćemo izgovor zašto nije dobro uzimati pilule i poput gluvih telefona dodati i sve ono što realno nema veze sa kontraceptivnom pilulom.

U odnosu na period od pre deceniju ili dve, da li mislite da mladi više koriste kondom i da im je svest o prenošenju polnih bolesti na višem nivou? 

Teško je uporediti mlade pre 10-20 godina i danas. Čini se da se kondom povremeno češće koristi i da se mladi s vremena na vreme plaše polno prenosivih bolesti. Napominjem povremeno, jer je veliki broj mladih koji na pitanje da li koriste kondom odgovorilo potvrdno. Ali na pitanje: koliko ste puta koristili kondom u poslednjih deset odnosa, odgovore: 3-4 puta. 

Svakodnevno ste u kontaktu sa mladim ženama, adolescentkinjama, često se govori da Srbija vodi u broju abortusa koji se obave na godišnjem nivou. Koliko je abortus u Srbiji i dalje normalna i prihvaćena stvar i da li lagano napuštamo ovo razmišljanje? 

Prekid trudnoće je i dalje prihvatljiva metoda planiranja porodice. Površno razmišljanje i prihvatanje ove opcije prikazuje sliku našeg društva i naš ukupni odnos ka životu i ljubavi. Čini se da smo veoma nezreli kao društvo. 

Koliko mladih, po Vašem mišljenju, u Srbiji koristi i zna za hitnu kontracepciju, i kakvo je stanje po ovom pitanju u Evropi? 

U poslednjoj deceniji je hitna kontracepcija u obliku pilule “jutro posle” postala dostupnija. Time je omogućena kontracepcija 24 do 72 sata posle nezaštićenog odnosa koji se “slučajno” dogodio. Dobro je da ova opcija postoji i da je danas lako dostupna. Kada devojka shvati da joj pilula “jutro posle” treba iz nedelje u nedelju, onda je pravi trenutak da pređe na neki od kontinuiranih metoda kontracepcije (pilula, spirala, implanti ili redovno korišćenje kondoma). 

Već decenijama se bavite zdravljem ženskih reproduktivnih organa, da li vidite napredak u shvatanju seksualnosti i brige o kontracepciji u Srbiji i da li mislite da ćemo ikada biti primer drugim evropskim zemljama kada je ova tema u pitanju? 

Ako nastavimo sa starenjem populacije – kako ističu demografi, sa smanjenim brojem porođaja i prekida trudnoće – kako ističu neki statističari, može se očekivati da učestalost seksualnih odnosa opada. Jasno je da uskoro možemo biti među prvima kojima samim tim više neće biti potrebna ni kontracepcija. 

Ipak bih više voleo da počnemo zaista da gajimo ljubav sa svojim partnerima. 

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!