Home ZanimljivostiUmetnost Bez Exita u 2013.godini?

Bez Exita u 2013.godini?

redakcija

 

Posle najave da država briše Exit iz budžeta, postavlja se pitanje da li će ovog festivala naredne godine uopšte i biti. Da je situacija dramatična govori i činjenica da je Bojan Bošković, generalni menadžer Exita potvrdio za "24 sata" da je, pre nekoliko dana, dao ostavku na tu poziciju.
 
Prema pisanju Novosti, država finansira oko 20.000 nevladinih organizacija, od kojih su mnoge sredstva trošile nenamenski, zbog čega je najavljeno da će njihovo poslovanje pored DRI ispitivati i interna revizorska tela u ministarstvima. Oni se, kako je potvrđeno Novostima u Nemanjinoj, obučavaju u Ministarstvu finansija. 
 
U Ministarstvu kulture kažu da za sada nisu otkrili velika nenamenska trošenja, ali da će razni projekti biti skinuti sa ”državnih jasli”, poput muzičkog festivala ”Exit”. 
 
Komentarišući pomenutu odluku, Bojan Bošković za 24 sata kaže: "Pogubna je, naravno. Ali, mnogo je pogubnije što se tako ozbiljne odluke donose na prečac i bez ikakvog znanja o onome o čemu se odlučuje. Mi smo u uništenoj Srbiji napravili nešto o čemu svet govori već godinama. Doveli smo više turista nego što je bilo ko mogao da sanja. Promenili smo grozni imidž koji je ova zemlja imala. I sad nas niko nije ni nazvao da popričamo. Da nas recimo pita – OK, ako vam ukinemo pomoć, kako ćete?".
 
Bošković navodi da se u ovdašnju ekonomiju zahvaljujući Exitu ulije od 15 do 25 miliona evra. 
 
"Mi smo se teško izborili za partnerstvo s ovom državom. Prve tri godine nismo dobili nijedan dinar državnog novca. Kad su videli da nećemo propasti, ubedili smo ih da nam pomognu da sve dignemo na svetski nivo i uspeli smo. Ali na svaki dinar obezbeđen od države mi obezbedimo još četiri do šest za budžet festivala. A na svaki evro uložen u budžet festivala od strane države, gosti ostave od 25 do 35. Ne nama, već ekonomiji Srbije – u hotelima, u taksijima, u pekarama. I to su podaci nezavisnih istraživača. Mi smo partneri ove države i usuđujem se da kažem mi smo među najozbiljnijim partnerima koje ova država ima. A ovako se s partnerima ne postupa – ističe on, i dodaje da kada je u pitanju Novi Sad, Exit je prilika za posao i zaradu za hiljade ljudi u tom gradu i Srbiji."

Izvor: B92

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!