Home Info SDCafe serijal – Smederevski dobrotvori, besmrtna dela smrtnika

SDCafe serijal – Smederevski dobrotvori, besmrtna dela smrtnika

by redakcija

“Dobročinstva treba urezati u bronzu, a nepravde po vazduhu.” B. Breht 

Zaveštanja smederevskih dobrotvora XIX veka su davno izbledela, njihova dobročinstva zaboravljena, imena su im nepoznata generacijama Smederevaca a grobovi urušeni. 
U serijalu „ Smederevski dobrotvori – besmrtna dela smrtnika“ SDCafe će pokušati da podseti one koji znaju, opomene one koji su zaboravili i obavesti one koji o dobrotvorima ne znaju ništa na ono što su učinili za nas, svoje potomke, ali i na to kako smo im vratili. 

Odlukom Opštine smederevske, koja je potvrđena Ukazom Nj.V. kralja Aleksandra Karađorđevića, za dobrotvore su proglašeni naši sugrađani prota Milutin N. Banić, Dina Mančić, Ljubica Mančić, Stevan Kuzmanović – Kršljanin, Petar Spasojević, Stevana Đorđević – Bižo, Jova Rašić, Gaja Čupić i dr Milutin Niketić.

Svi su svoju imovinu zaveštali gradu i osnovali fondove iz kojih se novac delio ponajviše sirotinji i siromašnim đacima za školovanje. Do kraja Drugog svetskog rata sredstva su namenski trošena, a služen je i parastos svakog 15. maja. Dosledno se staralo o njihovoj želji o upravljanju fondovima, održavani su njihovi grobovi o trošku opštine i ulice su nazvane njihovim imenima, zapisano je u knjizi „Testamenti“ koju je 2007. godine objavio Istorijski arhiv u Smederevu.
Kasnije, imena ulica su promenjena, fondovi ugašeni, mnoga zaveštanja ostala neispunjena a grobovi zapušteni.

Staro groblje, formirano oko srednjovekovnog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, danas je memorijalni kompleks čije jezgro čine crkva iz 15. veka, kapela Dine Mančića i Spomen-kosturnica sa zvonikom. Mnogi nadgrobni spomenici, među njima i grobnice dobrotvora, srušeni su, neki su završili kao ploče za stazu ili stepenište!
Kapela smederevskog trgovca Dina Mančić, koji je smederevskoj sirotinji zaveštao 400.000 dinara u zlatu, i osnovao Fond za podizanje Gimnazije u Smederevu, danas je skladište građevinskog materijala. Zastrašujuće je da su čak i kovčezi počivših otvoreni, kao i ulaz u grobnicu, dok nadležnih za brigu o večnoj kući dobrotvora nema… 

U ovom serijalu korišćen je materijal knjige „TESTAMENTI DOBROTVORA OPŠTINE GRADA SMEDEREVA“ izdate 1927. godine, u izdanju štamparije A. Tajkov.  Autor i tiraž nisu poznati. U knjizi su prenešeni testamenti dobrotvora. Želja nam je da nepravda učinjena nemarom, makar malo bude ublažena, zato ćete imati priliku da u nastavcima koja slede,  pročitate  kompletna originalna zaveštanja smederevskih dobrotvora. 

SDCafe tokom ovog serijala namerava da pokrene više akcija u čast i spomen dobrotvora, te očekujemo vašu pomoć u ovom projektu.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!