Home Info Ponovo radi Svetlost!

Ponovo radi Svetlost!

redakcija

Pre tačno dva meseca u bioskopu „Svetlost“ inicijativu su pokrenula dva udruženja za mlade, PATOS i „Urbano jezgro“ sa ciljem da animiraju i druga slična udruženja ili pojedince koje se intezivno bave omladinskim kulturnim aktivizmom u gradu da se okupe oko ove ideje. Da podsetimo, ovakav omladinski kulturni centar ima za cilj da se ostvari kao gravitirajuća tačka za omladinska udruženja i mlade pojedince, koji će u njemu prezentovati svoj umetnički, kreativni rad i ideje.

„Svetlost“ će biti podrška za programe kulture i programe mladih Smedereva: pozorišne predstave, plesne performanse, filmske projekcije, izložbe, koncerte, predavanja, tribine, produkcije, probe, radionice, seminare i drugo. Oživljavanje jednog zapuštenog prostora, koji je nekada bio kulturološki najvažnija tačka okupljanja mladih Smedereva, biće simbolički, ali i konkretan podstrek za mlade da budu aktivni građani.Inicijativa je podržana kroz program „Aktivne zajednice“ fondacije Trag, kao i od strane Grada Smedereva koji je ustupio prostor bioskopa za potrebe ove ideje. Takođe ideja je dodatno podržana i kroz program „Uspešni fandrejzing“ Trag fondacije i program „Superste“ Erste banke u kom je za ovu ideju glasalo preko 2500 građana Smedereva putem socijalnih mreža.Nakon javnog poziva da se inicijativi priključe i drugi mladi aktivni građani, 60 dana kasnije u prostorijama starog bioskopa „Svetlost“ oformila se inicijalna mreža omladinskih udruženja, koja aktivno radi na ostvarivanju ovog cilja. Trenutno „Svetlost“ okuplja mlade ljude iz sedam različitih udruženja (PATOS, „Urbano jezgro“, „Ekvilibrijum“, „Flou Džemz Kru“, „Grof“ i dva novinarska uredništva mladih, SDCafe.rs i „Rok pokret“). U prva dva meseca stvoren je sistem funkcionisanja po kom se udruženja redovno sastaju, diskutuju i donose, sprovode zajedničke odluke u okviru OKC-a. Prostor već funkcioniše kao mesto za radionice, a od 24.10.2015. vrata „Svetlosti“ će biti otvorena i za najširu javnost.

Sledeće subote posle sedam godina stari bioskop će ponovo otvoriti vrata za svoje sugrađane, sada u formi OKC-a. Tog dana će se održati jednodnevni festival pod nazivom „Ponovo radi… Svetlost!“ koji će pokazati potencijal ovog koncepta. Festival je zamišljen kao prezentacija aktivnosti i programa mladih Smedereva. Podeljen je u nekoliko celina: Svetlost pleše, Bioskop Svetlost, Teatar Svetlost, Radionice Svetlosti, Na zidu Svetlosti, Zvuk Svetlosti i Stepenice. Tog dana će posetioci moći da pogledaju i učestvuju u 21 različitih programa (4 otvorene radionice, 6 muzičkih programa, 6 filmova, 3 izložbe, 1 predstava i 1 tribina). Program će trajati od 12.00 do 00.00, zvanično otvaranje je zakazano za 20.00. „Svetlost“ će simbolično ponovo otvoriti Jovica Tišma, Slobodan Boda Ninković i Ljuba Ninković.

 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!