Home Info Savić: Neće biti kupca za Železaru

Savić: Neće biti kupca za Železaru

by redakcija

Jedini razlog za produžetak tendera za prodaju železare Smederevo je taj što Vlada Srbije nije obezbedila ozbiljnog kupca, tvrdi ekonomista Ljubodrag Savić.

Vada Srbije produžila je do 11. juna rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda na tender za strateškog partnera Železare Smederevo.

Kako su naveli u Ministarstvu finansija, pravo da podnesu ponude imaće tri kompanije koje su se prijavile za učešće i otkupile tendersku dokumentaciju.

Prijavu su podnele Junajted plzen sa sedištem u Luksemburgu, Donjecki stil grup iz Ukrajine i Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije.

" Ako je otišao Ju-Es stil, koji je veoma jeftino kupio Železaru, imao naklonost vlade, jeftino dobijao struju i za zaštitu životne sredine plaćao znatno manje nego što je to slučaj u razvijenim zemljama, zašto bi onda bilo koja druga ozbiljna kompanija došla na naše tržište u nepovoljnim uslovima za industriju čelika. Ne verujem da će se bilo šta promeniti do 11. juna. Dakle, sumnjam da će tog dana bilo koja od tri kompanije koje su otkupile tendersku dokumentaciju dati ponudu za Železaru Smederevo. Dakle, perspektive da sada neko kupi smederevsku Železaru su nikakve, ali ne znači da će to biti nemoguće recimo za dve do tri godine", ističe Savić.

Zaključak o produženju roka za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda donet je bez obrazloženja na sednici Vlade Srbije u četvrtak, 3. maja, dan pre isteka prvobitnog roka.

"Podatak da su tri kompanije otkupile tendersku dokumentaciju ne znači ništa. Da se neka od te tri kompanije zaista zainteresovala za železaru u Smederevu ta informacija bi bombastično bila objavljena i predstavljena kao veliki uspeh aktuelne vlade", smatra Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Kako navodi, jedini razlog zašto je tender oročen prvobitno do 4. maja je bio kako bi se pokazalo da Vlada Srbije nešto radi i rešava problem u kojem se našla železara nakon odlaska Ju-Es stila.

Međutim, potpuno je nerealno očekivati da u ovom trenutku kada vlada ekonomska kriza koja posebno pogađa tržište čelika bilo koja velika kompanija kupi smederevsku železaru, dodaje on.

Inače, Junajted plzen je u vlasništvu Rusa Igora Šamisa, prvog čoveka kompanije Bumaš iz Izevska, proizvođača mašina i opreme za industriju papira, eksploatacije nafte i čeličnih cevi. U Šamisovu poslovnu imperiju spada i nekadašnja železara fabrike Škoda u Plzenju.

Ural majning end metalurdžikal jedna je od najvećih kompanija u Ruskoj Federaciji. Vlasnik je više od 50 firmi koje posluju u Rusiji u okviru rudarskog i metalurškog sektora i automobilske industrije, a njen godišnji prihod je nekoliko milijardi dolara.

Ukrajinska Donjeck stil grupa u svom sastavu ima rudnik uglja visoke kalorične vrednosti, dve fabrike za proizvodnju koksa i dve železare. Kompanija je jedan od najvećih proizvođača koksa u Evropi, a bavi se i proizvodnjom raznih vrsta čelika niskog i visokog kvaliteta.

Izvor: Danas

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!